
Στον ΟΠΕΚ+ εξακολουθούν να μελετούν εάν θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αλλά θα ενεργήσουν με βάση την προσφορά εάν χρειαστεί, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.
Η πιθανότητα αύξησης της προσφοράς εξακολουθεί να εξετάζεται, δήλωσε ο κορυφαίος πετρελαϊκός παράγοντας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Εξαρτάται πάντα από την τρέχουσα κατάσταση, την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Νόβακ.
Ρωσία: Τα ανεκπλήρωτα όνειρα για το αέριο στην Αρκτική
«Όλα αναλύονται. Αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να προβλέψετε τίποτα, απλά πρέπει να δείτε πώς αισθάνεται η αγορά», είπε.
Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+ «παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και αυτό είναι το σχέδιό μας για το δεύτερο τρίμηνο, συμφωνήσαμε με τους ομολόγους μας ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές μπορούν να προσαρμοστούν για να ενισχυθεί η προσφορά εάν χρειαστεί».
«Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία», τόνισε ο Νόβακ.
Νέα συνεδρίαση την 1η Ιουνίου
Η ομάδα του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την 1η Ιουνίου για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τρέχουσα συμφωνία εφοδιασμού που αφαιρεί περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από την αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής περικοπής κατά 1 εκατομμύριο της Σαουδικής Αραβίας, λήγει στα τέλη Ιουνίου.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο ΟΠΕΚ+ δεν είχε ακόμη ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για την παραγωγική πολιτική του Οργανισμού, ανέφεραν στο Reuters πηγές από παραγωγούς που συμμετέχουν στη συμφωνία.
Εάν η ζήτηση πετρελαίου δεν αυξηθεί, ο οργανισμός θα μπορούσε να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, πρόσθεσαν οι πηγές.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να αποφασίσει αύξηση της παραγωγής από τον Ιούνιο – αλλά δεν έχουμε ακόμη μια σταθερή άποψη γιατί δεν πιστεύουμε ότι έχουν μπει στην πραγματική περίοδο συζήτησης και λήψης αποφάσεων», δήλωσε στο Reuters ο Richard Bronze της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.
Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να παρατείνει την περικοπή στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ