Στον ΟΠΕΚ+ εξακολουθούν να μελετούν εάν θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αλλά θα ενεργήσουν με βάση την προσφορά εάν χρειαστεί, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

Η πιθανότητα αύξησης της προσφοράς εξακολουθεί να εξετάζεται, δήλωσε ο κορυφαίος πετρελαϊκός παράγοντας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Εξαρτάται πάντα από την τρέχουσα κατάσταση, την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Νόβακ.

Ρωσία: Τα ανεκπλήρωτα όνειρα για το αέριο στην Αρκτική

«Όλα αναλύονται. Αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να προβλέψετε τίποτα, απλά πρέπει να δείτε πώς αισθάνεται η αγορά», είπε.

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+ «παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και αυτό είναι το σχέδιό μας για το δεύτερο τρίμηνο, συμφωνήσαμε με τους ομολόγους μας ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές μπορούν να προσαρμοστούν για να ενισχυθεί η προσφορά εάν χρειαστεί».

«Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία», τόνισε ο Νόβακ.

Νέα συνεδρίαση την 1η Ιουνίου

Η ομάδα του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την 1η Ιουνίου για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τρέχουσα συμφωνία εφοδιασμού που αφαιρεί περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από την αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής περικοπής κατά 1 εκατομμύριο της Σαουδικής Αραβίας, λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο ΟΠΕΚ+ δεν είχε ακόμη ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για την παραγωγική πολιτική του Οργανισμού, ανέφεραν στο Reuters πηγές από παραγωγούς που συμμετέχουν στη συμφωνία.

Εάν η ζήτηση πετρελαίου δεν αυξηθεί, ο οργανισμός θα μπορούσε να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, πρόσθεσαν οι πηγές.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να αποφασίσει αύξηση της παραγωγής από τον Ιούνιο – αλλά δεν έχουμε ακόμη μια σταθερή άποψη γιατί δεν πιστεύουμε ότι έχουν μπει στην πραγματική περίοδο συζήτησης και λήψης αποφάσεων», δήλωσε στο Reuters ο Richard Bronze της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να παρατείνει την περικοπή στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια