Στον ΟΠΕΚ+ εξακολουθούν να μελετούν εάν θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αλλά θα ενεργήσουν με βάση την προσφορά εάν χρειαστεί, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.
Η πιθανότητα αύξησης της προσφοράς εξακολουθεί να εξετάζεται, δήλωσε ο κορυφαίος πετρελαϊκός παράγοντας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Εξαρτάται πάντα από την τρέχουσα κατάσταση, την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Νόβακ.
Ρωσία: Τα ανεκπλήρωτα όνειρα για το αέριο στην Αρκτική
«Όλα αναλύονται. Αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να προβλέψετε τίποτα, απλά πρέπει να δείτε πώς αισθάνεται η αγορά», είπε.
Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+ «παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και αυτό είναι το σχέδιό μας για το δεύτερο τρίμηνο, συμφωνήσαμε με τους ομολόγους μας ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές μπορούν να προσαρμοστούν για να ενισχυθεί η προσφορά εάν χρειαστεί».
«Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία», τόνισε ο Νόβακ.
Νέα συνεδρίαση την 1η Ιουνίου
Η ομάδα του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την 1η Ιουνίου για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τρέχουσα συμφωνία εφοδιασμού που αφαιρεί περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από την αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής περικοπής κατά 1 εκατομμύριο της Σαουδικής Αραβίας, λήγει στα τέλη Ιουνίου.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο ΟΠΕΚ+ δεν είχε ακόμη ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για την παραγωγική πολιτική του Οργανισμού, ανέφεραν στο Reuters πηγές από παραγωγούς που συμμετέχουν στη συμφωνία.
Εάν η ζήτηση πετρελαίου δεν αυξηθεί, ο οργανισμός θα μπορούσε να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, πρόσθεσαν οι πηγές.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να αποφασίσει αύξηση της παραγωγής από τον Ιούνιο – αλλά δεν έχουμε ακόμη μια σταθερή άποψη γιατί δεν πιστεύουμε ότι έχουν μπει στην πραγματική περίοδο συζήτησης και λήψης αποφάσεων», δήλωσε στο Reuters ο Richard Bronze της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.
Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να παρατείνει την περικοπή στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα.