Με κέρδη κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς λαμβάνουν σημαντική ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την βρετανική οικονομία, η οποία δείχνει να επανέρχεται στην αναπτυξιακή τροχιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,55%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,18%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,51% στις 8.424 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,38% στις 18.758 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,43% στις 8.222 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της IAG σημειώνει άνοδο 2%, καθώς ανέφερε λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο ύψους 68 εκατ. ευρώ, αυξημένα από τα 9 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Η μητρική εταιρεία της British Airways, η οποία κατέχει επίσης την Iberia και την Aer Lingus, ανέφερε επίσης απότομη αύξηση στα έσοδα του πρώτου τριμήνου, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη για την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών ταξιδιών.

Επίσης, η μετοχή της Mediobanca κερδίζει 3% αφού ανέφερε άλμα 42% στα καθαρά κέρδη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε ετήσια βάση, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει 421 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεσο μέρισμα αυτόν τον μήνα.

Μακροοικονομία

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ανάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,2%, υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Επίσης, βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5%. Το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι κύριοι συντελεστές στη μηνιαία άνοδο ήταν η μεταποίηση, με αύξηση 0,3%, και τα ορυχεία και λατομεία, με άνοδο 1%. Από την άλλη πλευρά, η ύδρευση και η αποχέτευση μειώθηκαν κατά 0,1%, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 0,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές