Τα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών εξόρυξης και εμπορίας μετάλλων ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της αγοράς όσο και τις δικές της, σημειώνει η Citi στην έκθεση European Metals & Mining.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το αφήγημα στενότητας της προσφοράς, με το ετήσιο guidance στις εταιρείες που παρακολουθεί να έχει ως επί το πλείστον επιβεβαιωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης της παραγωγής αναμένεται να σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο.

Η Citi ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στη Mytilineos με τιμή-στόχο στα 46 ευρώ

Η Citi αναφέρει ακόμη ότι βλέπει τα πρώτα σημάδια αύξησης της προσφοράς, κάτι που πιθανώς θα συμβεί ως απάντηση στο ράλι των τιμών των εμπορευμάτων. Η Citi σημειώνει ότι παραμένει αγοραστής των μετοχών εταιρειών εξόρυξης με θετικό πρόσημο παρά την είσοδο σε μια ιστορικά δυσμενή περίοδο και σημειώνει πως οι αποτιμήσεις για τον κλάδο είναι ελκυστικές.

Πως κινείται η αγορά μετάλλων

Οι λειτουργικές επιδόσεις του 1ου τριμήνου του 2024 κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο. Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το σιδηρομετάλλευμα είναι τα βασικά εμπορεύματα που έχουν διατηρήσει την παραγωγή τους στο ίδιο επίπεδο, ενώ το μαγγάνιο και τα διαμάντια συγκαταλέγονται μεταξύ των προϊόντων που υποαποδίδουν, οδηγώντας σε μειώσεις στο guidance των εταιρειών. Η παραγωγή πολύτιμων μετάλλων ήταν σταθερή, με την Fresnillo να επιβεβαιώνει το guidance για το σύνολο του έτους σε ασήμι/χρυσό. Σε συνολική βάση, η Citi εκτιμά ότι η παραγωγή των εταιρειών του κλάδου είναι πιθανό να μειωθεί κατά 1,6% σε ετήσια βάση το 2024. Οι μειώσεις στο guidance από έτος σε έτος ήταν περιορισμένες σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και οι μεγάλοι μεταλλωρύχοι διατήρησαν σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις τους.

Οι τιμές των εμπορευμάτων σημείωσαν έντονη άνοδο για τη φετινή χρονιά έως και σήμερα, με τον χαλκό και το ασήμι να ηγούνται των κερδών, αντισταθμιζόμενες από την πτώση του σιδηρομεταλλεύματος. Οι συναινετικές εκτιμήσεις συνεχίζουν να αναπροσαρμόζονται, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενσωματώνονται στις προβλέψεις της αγοράς. Η Fresnillo σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την αγορά, ενώ οι λειτουργικές επιδόσεις συνεχίζουν να είναι σταθερές (έναντι των προβλημάτων ποιότητας εξόρυξης που είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια).

Σημάδια ανάκαμψης της προσφοράς

Την ίδια ώρα η Citi βλέπει και σημάδια ανταπόκρισης της προσφοράς στις υψηλότερες τιμές. Η Boliden ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει το ορυχείο Tara στην Ιρλανδία, με πρόοδο στα βασικά ζητήματα γύρω από την ενέργεια και τα εργασιακά, ενώ το ράλι του 20% περίπου στις τιμές του ψευδάργυρου βελτίωσε τις προοπτικές των κερδών. Αν και ο πλήρης αντίκτυπος από την επανεκκίνηση θα έρθει πιθανώς μέσα στο 2025, η επανεκκίνηση του ορυχείου Zhairem, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Glencore, θα αυξήσει την προσφορά ψευδαργύρου.

Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης τείνουν να έχουν κακές επιδόσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με σχεδόν τρεις δεκαετίες ανάλυσης εποχικότητας. Το φαινόμενο της εποχικότητας τείνει να είναι ισχυρό και κατά καιρούς ξεπερνά τις επιδράσεις των θεμελιωδών στοιχείων των εμπορευμάτων/εταιρειών. Η Citi όμως παραμένει αισιόδοξη για τα βασικά και τα πολύτιμα μέταλλα, ιδίως για τον χαλκό, τον χρυσό και το ασήμι.

Η βασική της υπόθεση υποδηλώνει ότι το ράλι του χρυσού, του αργύρου και του χαλκού έχει περιθώριο να σημειώσει άνοδο 5-10% στους επόμενους 0-3 μήνες και ίσως 15-20% σε ένα πλαίσιο 6-12 μηνών. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την επίδραση της εποχικότητας, προσθέτει η Citi. Η Rio Tinto είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στον χαλκό.

Buy για Fresnillo, Mytilineos και Antofagasta

Fresnillo

Η έκθεση της Fresnillo σε χρυσό και ασήμι είναι περίπου ισάξια και τα EBITDA είναι πιθανό να αυξηθούν πάνω από 90% σε ετήσια βάση το 2024. Έχοντας περάσει από μια περίοδο σημαντικής υποτίμησης τα τελευταία πέντε χρόνια, η Citi εντοπίζει τρεις καταλύτες για τη μετοχή μεσοπρόθεσμα:

  1. αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς στη σταθεροποίηση της παραγωγής μετά από πτώση επί πέντε συνεχή χρόνια,
  2. ο πληθωρισμός του κόστους μετριάζεται ταχύτερα το 2024 έναντι αύξησης 16% τα τελευταία τρία χρόνια και
  3. οι τιμές αργύρου/χρυσού βρίσκονται σε ανοδική τάση.

Η Citi θέτει ως τιμή στόχο τις 8,5 λίρες, ενώ το καλό σενάριο προβλέπει 10,4 λίρες. Οι εκτιμήσεις μας για το EBITDA έχουν αυξηθεί κατά 23% και 55% για το 2024 και το 2025.

Η Fresnillo plc είναι μια μεξικανική εταιρεία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων που έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει έδρα στην πόλη του Μεξικού. Η Fresnillo είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς άργυρου παγκοσμίως και ο δεύτερος μεγαλύτερος μεταλλωρύχος χρυσού στο Μεξικό. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και συγκαταλέγεται στον FTSE 100.

Antofagasta

Η Antofagasta εφαρμόζει ένα από τα πιο επιθετικά προγράμματα ανάπτυξης στον παγκόσμιο χώρο του χαλκού με πιθανή αύξηση της παραγωγής έως και 30% μέσα στην επόμενη πενταετία. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα, η αύξηση του όγκου μετά τα λειτουργικά προβλήματα του περασμένου έτους αποτελεί επίσης πρόσθετο παράγοντα αύξησης των κερδών. Η διαταραχή της παραγωγής χαλκού που παρατηρήθηκε το 1ο τρίμηνο θα αντιστραφεί στο 2ο διατηρώντας αμετάβλητες τις προσδοκίες για το σύνολο του έτους όσον αφορά την παραγωγή. Η Citi προβλέπει υπερδιπλασιασμό του EBITDA κατά 6,5 δισ. δολάρια έως το 2026 έναντι του 2023.

Η Citi θέτει ως τιμή στόχο τις 26,5 λίρες, ενώ το καλό σενάριο προβλέπει 32,8 λίρες.

Η Antofagasta plc είναι μια πολυεθνική εταιρεία από τη Χιλή με έδρα το Λονδίνο. Αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους ομίλους της Χιλής με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ άλλων της Antofagasta Minerals, του σιδηροδρόμου από την Αντοφαγκάτσα προς τη Βολιβία και της Twin Metals στη Μινεσότα. Η Antofagasta είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών του δείκτη FTSE 100.

Mytilineos

Η Citi ανανέωση την εμπιστοσύνη της στη Mytilineos διατηρώντας τη σύσταση buy και τιμή-στόχο τα 46 ευρώ (39 ευρώ η τιμή κλεισίματος στις 9 Μαΐου). Αναθεώρησε ακόμη τις εκτιμήσεις για τα EBITDA, οι οποίες έχουν μεταβληθεί ανοδικά κατά +2%/+4%/+5% για το 2024/2025/2026. Στο ευνοϊκό σενάριο, η Citi θέτει τιμή στόχο στα 61 ευρώ.

Οι ενεργειακές δραστηριότητες βρίσκονται σε στέρεες βάσεις με ισχυρούς όγκους παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρά τη δυσμενή εποχικότητα της ζήτησης ενέργειας το 1ο τρίμηνο του 24, η παραγωγή ενέργειας της Mytilineos ήταν 21% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση οφείλεται στη λειτουργία των νέων μονάδων CCGT, οι οποίες αποτελούν περίπου το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου το τρίμηνο. Σημειώνει ότι ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των νέων CCGT είναι θετικός για την κερδοφορία της στην ηλεκτροπαραγωγή.

Neutral για Boliden και Norsk Hydro

Boliden

Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το νικέλιο αποτελούν βασικά εμπορεύματα στα οποία έχει έκθεση η Boliden, με τη Citi να παραμένει ουδέτερη για όλα τα εμπορεύματα της Boliden με εξαίρεση το χαλκό. Το προφίλ όγκου της Boliden είναι περιορισμένο λόγω και η πλήρης επίπτωση στους όγκους ψευδαργύρου από την επανεκκίνηση του ορυχείου Tara επανέρχεται από το 2025. Οι εκτιμήσεις για το EBITDA έχουν αλλάξει κατά +8%/+6%/+9% για το 2024/2025/2026 και αύξηση την τιμή στόχο στις 370 SEK (σουηδική κορόνα).

Η Boliden AB είναι μια σουηδική πολυεθνική εταιρεία μετάλλων με έδρα τη Στοκχόλμη. Η εταιρεία παράγει ψευδάργυρο, χαλκό, μόλυβδο, νικέλιο, ασήμι και χρυσό και έχει δραστηριότητες στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία. Είναι εισηγμένη στο Nasdaq Στοκχόλμης.

Norsk Hydro

Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο guidance για το πρόγραμμα βελτίωσής της, με τη Citi να σημειώνει ότι θα υπάρξει αλλαγή διοίκησης για τις θέσεις του CEO και του CFO, μέσα στους επόμενους μήνες. Οι προοπτικές για το αλουμίνιο είναι κάπως εποικοδομητικές, ωστόσο οι περικοπές/διακοπές της προσφοράς αντισταθμίζονται από την αδυναμία της ζήτησης στην Ευρώπη, ενώ η εταιρεία έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις της  για το EBITDA μεταβλήθηκαν κατά +7%/+2%/+0% για τα έτη 2024/2025/2026 λόγω της υψηλότερης τιμής του αλουμινίου. Η Citi αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή σε 71 NOK (κορόνες Νορβηγίας).

Η Norsk Hydro ASA είναι μια νορβηγική εταιρεία αλουμινίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έδρα το Όσλο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλουμινίου παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι εισηγμένη στο νορβηγικό χρηματιστήριο.

 Glencore

Η παραγωγή για το 1ο τρίμηνο του 2024 βρισκόταν ως επί το πλείστον σε ευθυγράμμιση με αδυναμίες στην παραγωγή ψευδαργύρου. Οι εκτιμήσεις για το EBITDA έχουν μεταβλήθηθεί κατά +3%/+6%/+7% για 2024/2025/2026. Η αύξηση του EBITDA είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών χαλκού, ψευδαργύρου και νικελίου σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και δεν λαμβάνει υπόψη τη συναλλαγή εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η Citi ανέβαλε την αξιολόγηση για τη μετοχή της Glencore.

Η Glencore plc είναι μια ελβετική πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Μπάαρ της Ελβετίας. Είναι εισηγημένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών του δείκτη FTSE 100.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities