Βίους παράλληλους διάγουν φέτος το κακάο και ο καφές, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ελλείψεις να τροφοδοτούν ράλι και των δύο προϊόντων που δοκιμάζουν τα όρια των εμπόρων.

Όπως και το κακάο, έτσι και η αγορά του καφέ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Και, όπως και το κακάο, η παραγωγή καφέ συγκεντρώνεται σε δύο χώρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί μεγάλοι έμποροι συναλλάσσονται και στα δύο προϊόντα, επομένως οι αυξανόμενες τιμές του κακάο πιέζουν αυτούς τους παράγοντες της αγοράς για μετρητά και τους αναγκάζουν να αποχωρήσουν από τις συναλλαγές.

Η σύνδεση είναι σημαντική γιατί βοηθά εν μέρει να εξηγηθεί γιατί οι τιμές για τον καφέ εκτοξεύτηκαν στα ύψη — και πώς η κρίση μετρητών αποκλείει τους εμπόρους από την αγορά. Οι τελευταίες επιπτώσεις του κακάο στον καφέ μπορεί να καταλήξουν περιορισμένες χάρη στις διαφορές του από το συστατικό παραγωγής της σοκολάτας.

Κακάο: Το ράλι στις τιμές γεμίζει τις τσέπες των funds και των αγροτών [γράφημα]

Το εμπόριο του καφέ μπορεί να έχει «μολυνθεί» από ένα κύμα κερδοσκοπικών αγοραστών που στοιχημάτισαν ότι οι τιμές θα αυξάνονταν μετά τα προβλήματα στο κακάο, υποστήριξε στο Bloomberg, ο Carlos Costa, επικεφαλής πωλήσεων της Hedgepoint Global Markets LLC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ robusta σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 70% κατά τη διάρκεια των έξι μηνών έως τον Απρίλιο, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Οι τιμές του κακάο υπερδιπλασιάστηκαν φέτος σε ρεκόρ τον περασμένο μήνα.

Η επίδραση

Το ράλι στο κακάο είχε «ψυχολογική επίδραση» στον καφέ, ωθώντας τις συγκρίσεις μεταξύ των εμπορευμάτων, δήλωσε ο Andre Acosta, διευθυντής της οικονομικής εταιρείας Marex Group Plc. Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο όσο και του robusta μπορεί να άντλησαν «σημαντικά περιθώρια κέρδους» καθώς ανέβαιναν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να άρουν αντιστάθμιση κινδύνου ή να διαπραγματευτούν επιλογές για να προστατεύσουν τις θέσεις τους. Τα περιθώρια για τις εταιρείες που προμηθεύονται και τα δύο εμπορεύματα μπορεί να «πληγώσουν», πρόσθεσε.

Το συνολικό ανοιχτό επιτόκιο — ή ο αριθμός των συμβάσεων που εκκρεμούν — μειώθηκε τόσο στις αγορές κακάο όσο και στις αγορές robusta καθώς οι τιμές αυξήθηκαν, προκαλώντας αστάθεια. Αλλά βασικά, παράγοντες όπως η συγκέντρωση της παραγωγής κακάο στη Δυτική Αφρική την καθιστούν «πολύ πιο δύσκολη μακροπρόθεσμα από τον καφέ», είπε ο Acosta.

Περιορισμένη παραγωγή

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η παγκόσμια προσφορά καφέ και κακάο προέρχεται από μια χούφτα χώρες. Το Βιετνάμ και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες εξαγωγές κόκκων καφέ – και το Βιετνάμ έχει υποφέρει από σοβαρή ξηρασία. Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κακάο είναι η Γκάνα της Δυτικής Αφρικής και η Ακτή Ελεφαντοστού, όπου οι ελλείψεις παραγωγής προκαλούν πρωτοφανή αστάθεια και τιμές ρεκόρ.

«Η μεγάλη συγκέντρωση του κακάο σε δύο μόνο χώρες οδήγησε στα προβλήματα που βλέπουμε τώρα και δεν μπορούμε να αφήσουμε το ίδιο να συμβεί στον καφέ», δήλωσε η Vanúsia Nogueira, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ. Αν και η κατάσταση των αγορών καφέ μπορεί να είναι λιγότερο ακραία, είπε ότι το εμπόρευμα «ακολουθεί την ίδια γραμμή» του κακάο.

Ενώ οι ανησυχίες για την προσφορά ωθούν ήδη τις τιμές του καφέ, οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι τελικά η συγκεκριμένη αγορά  θα τα πάει πολύ καλύτερα από το κακάο.

Οι καλλιεργητές καφέ αντικαθιστούν τα παλαιότερα φυτά με νέα και πιο παραγωγικά με καθορισμένο ρυθμό κάθε χρόνο, υποστηρίζοντας τις αποδόσεις και αποτρέποντας τις ασθένειες, δήλωσε ο Τιάγκο Καζαρίνι, ο οποίος διευθύνει μια χρηματιστηριακή εταιρεία στη ζώνη καφέ της Βραζιλίας. Το κίνητρο για τους αγρότες να επενδύσουν στον καφέ είναι «σημαντικά υψηλότερο», είπε, καθώς οι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από την άνοδο των τιμών της αγοράς.

Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά από το κακάο, καθώς οι τιμές στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα καθορίζονται από τις κυβερνήσεις. Ακόμη και με το τρέχον ράλι κακάο, οι αγρότες αμείβονται πολύ λιγότερο από τα επίπεδα της αγοράς και οι δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων έχουν καταστήσει δύσκολο για τους καλλιεργητές να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα δέντρα ή να πληρώσουν για φυτοφάρμακα και λιπάσματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αποδόσεις.

Δύναμη του καφέ

Ο καφές είναι πιθανό να έχει καλύτερη απόδοση από το κακάο, μόλις τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην πρόληψη της αποψίλωσης των δασών στο τέλος του έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρόσληψη καφέ είναι πιο παγκόσμια από τη σοκολάτα, η οποία συγκεντρώνεται στην Ευρώπη, δήλωσε η Μέγκαν Φίσερ, ερευνήτρια στην Capital Economics.

Η Ευρώπη εισάγει σχεδόν το 60% των παγκόσμιων κόκκων κακάο και αντιπροσωπεύει πάνω από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων πωλήσεων σοκολάτας.

Το κακάο είναι επίσης ένα δύσκολο συστατικό στην αντικατάσταση, ενώ οι δύο ποικιλίες κόκκων καφέ — arabica και robusta — διευκολύνουν τις αντικαταστάσεις. Όταν οι τιμές της χαμηλότερης ποιότητας robusta αυξάνονται, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν μείγματα καφέ με φθηνότερες εκδόσεις του premium κόκκου arabica.

Η Βραζιλία – η κορυφαία παραγωγός καφέ στον κόσμο – έχει «βελτιώσει σταθερά» την παραγωγή arabica τα τελευταία χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του ο αναλυτής της Rabobank Guilherme Morya. Οι εθισμένοι στον καφέ μπορούν να χαρούν το γεγονός ότι υπάρχουν κόκκοι για να στραφούν, παρόλο που μπορεί να είναι διαφορετικής προέλευσης, τιμής και ποικιλίας. Ωστόσο, η εντεινόμενη συγκέντρωση της αγοράς με τη Βραζιλία να αυξάνει το μερίδιό της στις παγκόσμιες αποστολές καφέ εγείρει επίσης ανησυχίες.

Μια αποτυχία διαφοροποίησης της προέλευσης προμήθειας «μπορεί να καταλήξει να αλλάξει θεμελιωδώς το μοντέλο του κλάδου και ενδεχομένως να σπάσει το εμπόριο», δήλωσε ο Trishul Mandana του μεγάλου εμπόρου καφέ Volcafe. «Πιστεύω ότι το βλέπουμε σήμερα στο κακάο και η βιομηχανία του καφέ έχει πολλά να μάθει από αυτά τα γεγονότα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities