Επί ημερών του Τζο Μπάιντεν, η βιομηχανία υδρογονανθράκων  γνώρισε αναμφισβήτητα μεγάλη ακμή. Ωστόσο, οι Αμερικανοί πετρελαιάδες δεν βλέπουν με θετικό μάτι τον Αμερικανό πρόεδρο, ισχυριζόμενοι ότι με τα μέτρα που έχει περάσει απειλεί τον κλάδο τους με καταστροφή.

Ο Μπάιντεν έθεσε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως κεντρική προτεραιότητα και υποσχέθηκε να πατάξει να βάλει φραγμούς στην αμερικανική βιομηχανία υδρογονανθράκων. Έχει θεσπίσει πολλούς περιβαλλοντικούς κανόνες, αλλά για πολλούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους τα μέτρα που έχει λάβει δεν είναι αρκετά, και κάποια εξ αυτών έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Πετρέλαιο: Η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ ανεβάζει τις τιμές

Με έξι μήνες να απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, η ενεργειακή πολιτική έχει αναδειχθεί σε βασικό πεδίο μάχης, διαπιστώνουν οι Financial Times.

Η άβολη αλήθεια

Ωστόσο, η ρητορική των δύο υποψηφίων διαψεύδει μια άβολη αλήθεια: η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής έχει ανθίσει υπό τον Μπάιντεν. Οι εξαγωγές αμερικανικών υδρογονανθράκων εκτοξεύτηκαν και τα έσοδα ήταν άνευ προηγουμένου με τους επενδυτές να έχουν επίσης αποκομίσει τεράστια οφέλη.

Ωστόσο, για πολλούς στον κλάδο, οι επιτυχίες αυτές σημειώθηκαν ενάντια στον Λευκό Οίκο — όχι εξαιτίας του. Και προειδοποιούν ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική μακροπρόθεσμη ζημιά, περιορίζοντας τις επενδύσεις και βλάπτοντας την παραγωγή.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2020 ο Μπάιντεν είχε καταφέρει με επιτυχία να πάρει αποστάσεις από την πετρελαϊκή βιομηχανία και το μέλλον της.

Όμως, στα τελευταία λεπτά της τελικής προεδρικής συζήτησης στο Νάσβιλ του Τενεσί, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι, εάν εκλεγόταν, «θα απομακρυνόταν από τη βιομηχανία πετρελαίου».

Ο Μπάιντεν άρχισε αμέσως. Την πρώτη ημέρα της θητείας του υπέγραψε ένα διάταγμα για την ανάκληση μιας κρίσιμης άδειας για τον αγωγό Keystone XL – στην πραγματικότητα σκοτώνοντας ένα έργο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολούθησαν περισσότερες πολιτικές: προσωρινή αναστολή γεωτρήσεων σε δημόσιες εκτάσεις, πάγωμα και στη συνέχεια ακύρωση μισθώσεων σε καταφύγιο άγριας ζωής, και επιβολή χρέωσης για τις διαρροές μεθανίου, το πρώτο τέλος της χώρας για ένα αέριο θερμοκηπίου.

Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την πολιτική Μπάιντεν

Αλλά τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η προσέγγιση Μπάιντεν άλλαξε. Με τις τιμές της βενζίνης στα ύψη, ο πρόεδρος προέτρεψε τις αμερικανικές εταιρείες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο. Δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου.

Λόγω υψηλότερων τιμών, το 2022 ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί για τις εταιρείες πετρελαίου με τις 10 κορυφαίες σε αξία  να συγκεντρώνουν συνδυασμένο καθαρό εισόδημα $313 δισεκατομμυρίων τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, σχεδόν τριπλάσιο από το ποσό την ίδια περίοδο επί Τραμπ. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2023.

Το πόσο από αυτό το απροσδόκητο κέρδος μπορεί να πιστωθεί στον Μπάιντεν είναι θέμα που προκαλεί έντονες συζητήσεις. Παρά την πολιτική ρητορική, η ικανότητα ενός προέδρου να επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου είναι περιορισμένη, λένε οι αναλυτές, με τις δυνάμεις της αγοράς πέρα ​​από τον έλεγχο της Ουάσιγκτον να είναι ο βασικός μοχλός.

Καθώς οι τιμές κλιμακώθηκαν και τα κέρδη για τους παραγωγούς εκτοξεύτηκαν, η βιομηχανία και ο Λευκός Οίκος συγκρούστηκαν. Ο Μπάιντεν επιτέθηκε στην ExxonMobil, η οποία είπε ότι έβγαζε «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».

Ακολούθησε μια δυσάρεστη εκεχειρία καθώς ο Μπάιντεν προσπάθησε να αποφύγει πολιτικές που θα μπορούσαν να θεωρηθεί ότι συμβάλλουν στις υψηλές τιμές του πετρελαίου που μπορεί να γίνουν αισθητές στην αντλία βενζίνης. Προχώρησε στο έργο Willow της ConocoPhillips, 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλάσκα, απογοητεύοντας την προοδευτική βάση του. Ο νόμος-ορόσημο για τη μείωση του πληθωρισμού, περιλάμβανε νομικές διατάξεις που συνέδεαν τη μελλοντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη διεξαγωγή δημοπρασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ξαναφουντώνει η μάχη πετρελαϊκών και Μπάιντεν

Ωστόσο, ενόψει μιας σκληρής εκστρατείας επανεκλογής, οι εντάσεις μεταξύ του προέδρου και της βιομηχανίας έχουν επανακάμψει. Ο Μπάιντεν έχει εφαρμόσει μια σειρά πολιτικών για την καταστολή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αυτό έχει εξοργίσει τη βιομηχανία, η οποία διεξάγει μια πολύπλευρη νομική μάχη κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι κανόνες θα βλάψουν την ικανότητα της Αμερικής να παράγει τα επόμενα χρόνια και θα υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η βιομηχανία έχει επίσης διοχετεύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες των υποψηφίων του Κογκρέσου, σύμφωνα με το OpenSecrets, με τις συνεισφορές στους Ρεπουμπλικάνους να είναι εφτά φορές περισσότερες από αυτές στους Δημοκρατικούς, από το 2012.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές ανησυχίες για μια δεύτερη προεδρία Τραμπ, ιδιαίτερα μεταξύ εταιρειών με δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Πολλά στελέχη ανησυχούν ότι η αστάθεια του πρώην προέδρου στην παγκόσμια σκηνή μπορεί να εξοντώσει τον κλάδο, ειδικά αν εμπλακεί σε δασμολογικούς πολέμους που θα μπορούσαν να βλάψουν το εμπόριο και να υπονομεύσουν τη ζήτηση.

Η υπόσχεσή του να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή είναι επίσης απίθανο να γίνει πραγματικότητα, λένε οι αναλυτές, υποδεικνύοντας την επιμονή των επενδυτών για αποδόσεις λόγω δαπανηρών και επικίνδυνων εκστρατειών γεωτρήσεων.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να καταστρέψει τον νόμο IRA, του οποίου οι κερδοφόρες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα ωφελούν τις πετρελαϊκές εταιρείες. Αυτή η υπόσχεση μπορεί επίσης να ανησυχήσει τους Ρεπουμπλικάνους των οποίων οι εκλογικές περιφέρειες έχουν επωφεληθεί από τα δισεκατομμύρια που επενδύονται σε καθαρή ενέργεια και τεχνολογία βάσει της νομοθεσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή