Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου μίλησε στο One Channel και την Αθανασία Ακριβού για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, τα όρια συνταξιοδότησης, το ΤΕΚΑ και τις μετακλήσεις εργατών.

Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως μέχρι στιγμής έχει εγγραφεί ο διπλάσιος αριθμός εργαζομένων συνταξιούχων από τα αντίστοιχα περσινά νούμερα. «Αναμέναμε μία αύξηση του αριθμού των εργαζομένων συνταξιούχων, όχι τόσο γρήγορα και όχι τόσο μεγάλη. Ήδη, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τον ΕΦΚΑ, το νούμερο των ατόμων τα οποία έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχει ξεπεράσει τις 80 χιλιάδες ενώ, μέχρι και την περσινή χρονιά τα άτομα τα οποία ήταν δηλωμένα ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι ήταν περίπου 36 χιλιάδες», είπε.

Πάνω από κάθε προσδοκία οι αιτήσεις εργασίας από συνταξιούχους

Ο Υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε για τα όρια συνταξιοδότησης ότι αυτά παραμένουν ως έχουν μέχρι το 2027: «Υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία εξετάζεται ανά τριετία η μεταβολή στο προσδόκιμο της επιβίωσης των ατόμων στα 65 χρόνια τους και αντιστοίχως προσαρμόζεται και το συνταξιοδοτικό όριο. Αυτή η άσκηση έγινε πέρυσι και έδειξε ότι η διαφορά κατά την περίοδο αναφοράς ήταν μηδαμινή.  Επομένως, την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή», τόνισε.

Ο κ. Τσακλόγλου αποκάλυψε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε το ΤΕΚΑ να ξεκινήσει την αυτόνομη επενδυτική του λειτουργία. «Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα τα οποία έχουν εγγραφεί και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, περίπου 140 εκ.ευρώ – ποσό που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή για να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ», σημείωσε.

Όσον αφορά τις μετακλήσεις ο Υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για θεαματική μείωση της ανεργίας η οποία, όμως, παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο ενώ, ταυτόχρονα, παρατηρούνται στενότητες και σε κλάδους όπως τον αγροτικό και τουριστικό τομέα και τις κατασκευές.  Όπως εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου, πρώτα γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με εγχώριο εργατικό δυναμικό και όταν αυτό δεν είναι δυνατό τότε γίνονται μετακλήσεις.

«Προωθούμε διακρατικές συμφωνίες, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι και οι εργοδότες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ως προς το μισθό τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την άδειά τους», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax