Δεύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά την Ινδία εμφανίζεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη φυγή ταλέντων (brain drain) τεχνητής νοημοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά την συνολική ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης στο μισό του μέσου όρου, και κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερους από τους πρώτους…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία 27 χωρών που αναλύθηκαν από τον διεθνή οργανισμό, το τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αυξήθηκε κατά μέσο όρο 6,3% μεταξύ 2013 και 2023, περίπου τρεις φορές ταχύτερα από τη συνολική οικονομία. Ο πρώτος τόμος των Προοπτικών Ψηφιακής Οικονομίας του ΟΟΣΑ 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα καταδεικνύει επίσης ότι ο τομέας της ΤΠΕ διατήρησε αυτή την ισχυρή επίδοση κατά το 2023 με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7,6%.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση

Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, το 2023 ήταν έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη του κλάδου της ΤΠΕ, με πέντε χώρες του (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία) να επιτυγχάνουν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10% το 2023. Αξιοσημείωτο πάντως, είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση από το τέλος, μετά τη Σλοβακία με ανάπτυξη μόλις 3,98%.

Brain drain: Πώς μπορούμε να πάμε στο brain gain

Ενώ όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ εμφάνισαν θετική ανάπτυξη στον τομέα των ΤΠΕ κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ  των χωρών με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες επιδόσεις.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις –και οι κίνδυνοι– αυξάνονται, αλλά η υιοθέτηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στη δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη αυξήθηκαν από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 σε 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ παράλληλα σημειώθηκε 53πλάσια αύξηση των περιστατικών παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και των κινδύνων που αναφέρθηκαν από έγκριτα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως από τα τέλη του 2022. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώνεται στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπου κατά μέσο όρο το 28% των εταιρειών ΤΠΕ χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη το 2023 στον ΟΟΣΑ, υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το brain drain

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη φύση της εργασίας. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τόσο η διαχείριση μιας δίκαιης μετάβασης στην αγορά εργασίας όσο και η ηγεσία στην Ε&Α και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί σταθερές πολιτικές για την οικοδόμηση του ανθρώπινου δυναμικού και την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων.

Το εργατικό δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί σημαντικά, σχεδόν τριπλασιάστηκε ως ποσοστό απασχόλησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το LinkedIn το 2023, οι άνδρες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εργαστούν σε ένα επάγγελμα τεχνητής νοημοσύνης ή να αναφέρουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης από τις γυναίκες. Αυτό υποδηλώνει ένα χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ των φύλων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μεγάλη ζήτηση και παραμένουν  ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό σε όλες τις οικονομίες, με τις χώρες να ανταγωνίζονται για τη μικρή ομάδα εργαζομένων τεχνητής νοημοσύνης υψηλής εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, οικονομίες όπως το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιαπωνία προσέλκυσαν περισσότερα ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης από ό,τι έχασαν το 2022.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ινδία, η Ελλάδα και η Λιθουανία είδαν καθαρή εκροή ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης από τα σύνορά τους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια «διαρροή εγκεφάλων» της τεχνητής νοημοσύνης, όπου εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης μετακινούνται σε άλλη χώρα για βελτιωμένες ευκαιρίες απασχόλησης.

Βασικός μοχλός

«Ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί βασικό μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, με ένα χάσμα άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των οικονομιών με τους υψηλότερους και χαμηλότερους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου μεταξύ 2013 και 2023. Αυτός ο πρώτος τόμος του 2024 Digital Economy Outlook του ΟΟΣΑ παρέχει νέες πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να διασφαλίσουν την αξιοποίηση των εξαιρετικών ευκαιριών  που δημιουργούν οι ψηφιακές τεχνολογίες », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

«Ενώ, τεχνολογίες όπως το cloud computing και οι τεχνολογίες Internet of Things έχουν διαδοθεί ευρέως, η υιοθέτηση τεχνολογιών που εξαρτώνται από δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, παραμένει χαμηλή. Για να μοιραστούν ευρύτερα τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, επίσης για την υποστήριξη της βιώσιμης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, τα ποσοστά διάχυσης πρέπει να αυξηθούν σε άλλους τομείς».

Ψηφιακή πολιτική

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διερευνά επίσης ορισμένα ζητήματα ψηφιακής πολιτικής, όπως το απόρρητο σε τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα, το μέλλον της ασύρματης συνδεσιμότητας και η αύξηση των αρνητικών διαδικτυακών συμπεριφορών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Για παράδειγμα, συμπεραίνει ότι το συνολικό ποσοστό των νέων που αναφέρουν δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία και αισθάνονται δυστυχισμένοι λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 49% από το 2017, με το ποσοστό των κοριτσιών να αυξάνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τα αγόρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου