Η  κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα του brain gain και να επιστρέψουν στη Ελλάδα τα ταλέντα και τα μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό στα πέτρινα χρόνια της κρίσης αφού την περίοδο 2010-2021 έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 600.000 νέοι και έχουν επιστρέψει σχεδόν οι μισοί περίπου 350.000. Είναι γνωστό ότι πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις λένε συχνά πυκνά πως υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.

Για να αντιμετωπίσει πρόβλημα αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να «ψαρέψει» μυαλά και κυρίως τεχνολογικά μυαλά  όχι μόνο από το pool των Ελλήνων μεταναστών αλλά και από τρίτες χώρες καθώς με νέο νομοσχέδιο θεσπίζεται η Tech Visa που δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε μια από τις 828 νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο  εθνικό μητρώο των start up του Elevate Greece. H visa θα είναι αρχικά μονοετής  και θα δίνεται με fast track διαδικασίες ενώ η άδεια παραμονής  θα μπορεί να δοθεί και στην οικογένεια του αιτούντα και θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης αλλά και μόνιμης διαμονής.

Αντίστοιχα προγράμματα Tech Visa έχουν λανσάρει και άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γερμανία ακόμα και η Τουρκία, με κάποιες χώρες να δίνουν μεγαλύτερης διάρκειας visa.

Brain Drain: Πώς θα φέρουμε πίσω τους Έλληνες εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων

Talent visa για τα μυαλά των κορυφαίων πανεπιστημίων

Παράλληλα, προωθείται και η talent visa. Πρόκειται για μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου που επιτρέπει σε φοιτητές – αποφοίτους κορυφαίων πανεπιστημίων που δεν είναι πολίτες της Ε.Ε, προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να έχουν εξασφαλίσει εργασία παίρνοντας την Visa αλλά  θα μπορούν να την  αναζητήσουν όσο βρίσκονται στο καθεστώς  της Talent Visa. Αξίζει να σημειωθεί πως η talent visa είναι ανοικτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει πτυχίο ή έχουν ολοκληρώσει μεταδιδακτορικό πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως τα Χάρβαρντ, Stanford, MIT, Princeton, Yale στις ΗΠΑ, τα McGill, University of Toronto στον Καναδά, τα Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Imperial στη Βρετανία, τα Πανεπιστήμιαo Πεκίνου, Τσινγκουά, στην Κίνα, το IITsetc στην Ινδία και άλλα πανεπιστήμια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη. Αντίθετα, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να μιλάει και να ακούει σε ένα μεσαίο επίπεδο αγγλικής γλώσσας εκτός εάν είναι υπήκοος αγγλόφωνης χώρας ή έχει λάβει πτυχίο που διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax