Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες να μειώσουν το εμπόριο με την Κίνα αυξάνοντας τους δασμούς στα προϊόντα της, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις εισαγωγές από το Βιετνάμ, το οποίο ωστόσο βασίζεται στις κινεζικές εισαγωγές που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος των εξαγωγών του, όπως επισημαίνει το Reuters.

Η απότομη αύξηση του εμπορίου των ΗΠΑ με τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πέρυσι οδήγησε το Βιετνάμ σε πλεόνασμα κοντά στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια – 2,5 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε για πρώτη φορά μεγάλους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Αpple: Τι ζητά ο Τιμ Κουκ στο Βιετνάμ – Πώς το Ανόι παίρνει τη σκυτάλη από το Πεκίνο

Το Βιετνάμ έχει τώρα το τέταρτο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαμηλότερο μόνο από την Κίνα, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ολοένα και πιο στενή εμπορική σχέση στην αλυσίδα Κίνας – ΗΠΑ – Βιετνάμ προκύπτει από στοιχεία εμπορίου, τελωνείων και επενδύσεων που εξετάζονται από το Reuters από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ και την Κίνα, και επιβεβαιώνεται από προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και αρκετούς οικονομολόγους και ειδικούς στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι η έκρηξη των εξαγωγών του Βιετνάμ έχει τροφοδοτηθεί από εισαγωγές από τη γειτονική Κίνα, με τις εισροές από την Κίνα να αντιστοιχούν σχεδόν ακριβώς στην αξία και τις διακυμάνσεις των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κοινοποιήθηκαν στο Reuters, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει μια συσχέτιση 96% μεταξύ των δύο ροών, από 84% που ήταν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών στο Βιετνάμ που συμπίπτει με την αύξηση των εξαγωγών του Βιετνάμ στις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως κινεζικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το Βιετνάμ για να παρακάμψουν τους πρόσθετους δασμούς που επιβάλλονται στα προϊόντα τους», δήλωσε ο Ντάρεν Τέι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ερευνητική εταιρεία BMI , επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς κατά του Βιετνάμ μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη εμπορική ανισορροπία έρχεται καθώς το Βιετνάμ επιδιώκει να αποκτήσει καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Ουάσιγκτον, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε ώστε να βελτιωθούν οι διπλωματικοί δεσμοί με τον πρώην εχθρό του.

Όντα πάνω από 114 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, οι εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ από το Βιετνάμ ήταν υπερδιπλάσιες από το 2018, όταν ξεκίνησε ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ενίσχυσε την απήχηση του κράτους της Νοτιοανατολικής Ασίας μεταξύ κατασκευαστών και εμπόρων που προσπάθησαν να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την Κίνα.

Αυτή η αύξηση αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2018 στις εισαγωγές από το Πεκίνο, όπως είχνουν τα εμπορικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Σε βασικούς κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, «το Βιετνάμ κατέλαβε περισσότερο από το 60% των ζημιών της Κίνας», δήλωσε ο Nguyen Hung, ειδικός στις αλυσίδες εφοδιασμού στο Πανεπιστήμιο RMIT του Βιετνάμ.

Ωστόσο, η κινεζική εισροή παραμένει ζωτικής σημασίας, καθώς πολλά από αυτά που εξάγει το Βιετνάμ στην Ουάσιγκτον αποτελούνται από εξαρτήματα και εξαρτήματα που παράγονται στην Κίνα, δείχνουν τα στοιχεία.

Τα εισαγόμενα εξαρτήματα αντιπροσώπευαν το 2022 περίπου το 80% της αξίας των εξαγωγών ηλεκτρονικών ειδών του Βιετνάμ – η κύρια εισαγωγή των ΗΠΑ από το Ανόι – σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας – Βιετνάμ

Το ένα τρίτο των εισαγωγών του Βιετνάμ προέρχεται από την Κίνα, κυρίως ηλεκτρονικά είδη και εξαρτήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Βιετνάμ που δεν παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Περίπου το 90% των ενδιάμεσων αγαθών που εισήχθησαν από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών και κλωστοϋφαντουργίας του Βιετνάμ το 2020 στη συνέχεια «ενσωματώθηκαν στις εξαγωγές», ανέφερε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ήταν υψηλότερο από μια δεκαετία νωρίτερα και πολύ πάνω από τον μέσο όρο. στις βιομηχανικές χώρες.

Η συμβιωτική σχέση αντικατοπτρίζεται στα τελευταία στοιχεία: Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Βιετνάμ ανήλθαν σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές του Βιετνάμ από την Κίνα ανήλθαν σε 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας παρόμοια αντίστοιχες ροές τα περασμένα τρίμηνα και χρόνια.

Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ο Λευκός Οίκος παρέμεινε ήσυχος για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα του Βιετνάμ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, λένε οι αναλυτές.

“Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι μετά τις εκλογές, όποιος κερδίσει μπορεί να αλλάξει την πολιτική έναντι του Βιετνάμ”, δήλωσε ο Nguyen Ba Hung, κύριος οικονομολόγος στην αποστολή της ADB στο Βιετνάμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα αύξανε το κόστος εισαγωγής των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή