Reuters Breakingviews

Ο Γουόρεν Μπάφετ ενδιαφέρεται βαθιά για το ποιος θα τον διαδεχθεί στη διεύθυνση της Berkshire Hathaway. Τι γίνεται όμως με τον οργανισμό που προορίζεται να λάβει μεγάλο μέρος του αποθέματός του; Ο Μπάφετ έχει κληροδοτήσει ένα τεράστιο ποσό στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε από τη Μελίντα Γκέιτς και τον πρώην σύζυγό της, συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Η πρόσφατη αποχώρηση της Μελίντα από το ίδρυμα μπορεί να εδραιώσει αυτόν τον έλεγχο στα χέρια του Μπιλ.

Τόσο ο Μπιλ όσο και η Μελίντα έχουν μακροχρόνια σχέση με τον Μπάφετ. Ο Μπιλ θεωρεί ότι παρακινήθηκε από τον Μπάφετ στην απόφασή του να αποσυρθεί στα 50 του από την ηγεσία του τεχνολογικού του μεγαθήρου αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να επικεντρωθεί στο ίδρυμά του. Ο Μπιλ υπηρέτησε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Berkshire το 2006, τη χρονιά που ο Μπάφετ αποφάσισε να δωρίσει χρήματα στις φιλανθρωπικές προσπάθειες των Γκέιτς. Η Μελίντα, επίσης, είπε ότι ο Μπάφετ ήταν αυτός που τη βοήθησε να επαναπροσανατολίσει τη ζωή της και ήταν υπεύθυνος που παρέμεινε στο ίδρυμα μετά το διαζύγιό της με τον Μπιλ πριν από μερικά χρόνια – μέχρι τώρα. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το αν αυτό αλλάζει το τεράστιο δώρο του Μπάφετ στο Ίδρυμα Γκέιτς. Η επιχορήγηση του 2006 προέβλεπε 10 εκατομμύρια μετοχές του Μπάφετ για τον οργανισμό, περίπου το 67% της συνολικής ιδιοκτησίας του θρύλου εκείνη την εποχή. Κάθε χρόνο, το 5% αυτής της δεξαμενής υποτίθεται ότι πηγαίνει στο ίδρυμα, το οποίο είναι λίγο-πολύ υποχρεωμένο να δαπανήσει ισοδύναμη αξία για καλούς σκοπούς. Στα τέλη του 2022, ανέφερε συμμετοχές της Berkshire αξίας λίγο πάνω από το 1% της εταιρείας.

Με την πάροδο του χρόνου, οι μετοχές του ίδιου του Μπάφετ παρουσίασαν διακυμάνσεις. Πούλησε μετοχές, τις μετέφερε και η Berkshire έκανε κάποιες αγορές. Σε βάση μετατροπής, ο Μπάφετ έχει περίπου 15% οικονομικό μερίδιο στην εταιρεία, το μισό από αυτό που είχε το 2006. Ωστόσο, το ποσοστό των μετοχών του που προορίζονται για τον Γκέιτς έχει παραμείνει περίπου το ίδιο, υπολογίζει το Breakingviews – περίπου τα δύο τρίτα του ταμείου του Μπάφετ.

Αυτές οι μελλοντικές υποσχέσεις θα δώσουν στο ίδρυμα ένα επιπλέον περίπου 10% οικονομικό μερίδιο στην Berkshire. Λόγω των μαθηματικών των μετατροπών μετοχών, η κληροδοτημένη ισχύς ψήφου του θα είναι λίγο κάτω από τη μισή, κάτι που θα προκαλούσε απογοήτευση στο Ίδρυμα.

Τα αρχεία του ιδρύματος σημειώνουν ότι το δώρο ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του Μπάφετ – υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στη ρύθμιση είναι πάντα πιθανές.

Ωστόσο, ο Μπάφετ έχει ακόμη και πρόσφατα διατυπώσει έναν λόγο που μια τέτοια δομή είναι καλή για την Berkshire. Στη συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το 2023, απαντώντας σε ένα μέλος του ακροατηρίου που ρώτησε για τον ακτιβισμό των μετόχων, τόνισε ότι οι μετοχές του θα πάνε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, απομονώνοντας τους νέους ηγέτες της Berkshire. Αυτό είναι αρκετά δίκαιο όταν πρόκειται για εξωτερικούς ταραχοποιούς, αλλά η αποχώρηση της Μελίντα δυνητικά καθιστά την τρέχουσα συμφωνία ακόμη πιο εδραιωμένη. Όσον αφορά την κληρονομιά του Μπάφετ, προς το παρόν, στηρίζεται ασυνήθιστα σε έναν άνθρωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners