Μέρισμα ρεκόρ αποφάσισε να μεταφέρει στην κυβέρνηση το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας ύψους 2,11 τρισ. ρουπιών (25,3 δισ. δολάρια) στην κυβέρνηση για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει μέρισμα 1,02 τρισ. ρουπιών από την Reserve Bank of India (RBI), τις κρατικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024/25.

Ινδία: Πρέπει να δημιουργήσει 115 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030

Για το οικονομικό έτος του 2023, η RBI μετέφερε 874,16 δισ. ρουπίες στην κυβέρνηση.

Τα υψηλότερα επιτόκια τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους τίτλους, σημαντικά υψηλότερες ακαθάριστες πωλήσεις συναλλάγματος και μικρή επίδραση από τις δραστηριότητες ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας πιθανώς να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο «υπερβολικό μέρισμα», δήλωσε η Upasna Bhardwaj, επικεφαλής οικονομολόγος στην Kotak Mahindra Bank.

«Αναμένουμε ότι ένα τέτοιο απροσδόκητο κέρδος θα βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,4% . Το περιθώριο για χαμηλότερο δανεισμό που ανακοινώνεται στον επερχόμενο προϋπολογισμό θα προσφέρει πλέον σημαντική ανάπαυλα στις αγορές ομολόγων», πρόσθεσε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ινδίας μειώθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 6,99% μετά την ανακοίνωση, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξέτασε το παγκόσμιο και εγχώριο οικονομικό σενάριο, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τις προοπτικές, πρόσθεσε η δήλωση.

Το διοικητικό συμβούλιο της RBI αποφάσισε επίσης να αυξήσει το απόθεμα κινδύνου έκτακτης ανάγκης (CRB) στο 6,5% από 6% στο παρελθόν, καθώς η οικονομία παραμένει εύρωστη και ανθεκτική, ανέφερε.

«Το υψηλότερο μέρισμα αντιπροσωπεύει πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα 0,4% του ΑΕΠ», έγραψε σε σχόλια μέσω email η Gaura Sen Gupta, οικονομολόγος της IDFC First Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή