Τον πρώτο σταθμό στο ταξίδι… που έχει ξεκινήσει από το 2022 η Mytilineos για την εισαγωγή της μετοχής και σε διεθνές χρηματιστήριο έκανε χθες η εισηγμένη εδώ και 29 χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διάθεση, αρχικά, του πακέτου των 4,5 εκατομμυρίων μετοχών δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε. Ένα θρίλερ με προσφορές ξεκίνησε με αποτέλεσμα να διατεθούν 7,2 εκατομμύρια μετοχές, ήτοι το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συναλλακτική αξία ανήλθε στα 255,6 εκατ. ευρώ.

Mytilineos: Έκλεισε το placement με τιμή στα 35,50 ευρώ/μετοχή – Τουλάχιστον 2 φορές πάνω η κάλυψη

Η τιμή ορίστηκε στα 35,50 ευρώ ανά μετοχή με ένα discount, σύμφωνα με αναλυτές, που υπολογίζεται στο 4% έναντι του μέσου όρου των τιμών της μετοχής στις τελευταίες 30 και 90 ημέρες αλλά και ακριβώς στην τιμή των 52 εβδομάδων.

Αγγλοσαξωνικό άρωμα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση μετοχών – οι οποίες πουλήθηκαν από τις εταιρείες συμφερόντων του προέδρου και CEO κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου FREZIA LTD και KΙLTΕO LTD (μέχρι να διατεθούν οι μετοχές ήλεγχαν το 26,5% του μετοχικού κεφαλαίου) – προήλθε από «long only funds». Δηλαδή από επενδυτές που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα σε εταιρείες.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τα περισσότερα funds να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι έδρες των funds φανερώνουν, σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς, και τον στόχο της κίνησης που αποφάσισε ο κ. Μυτιληναίος. Δεν είναι άλλη από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Ο πρώτος σταθμός

Η διάθεση πακέτου μετοχών σε αυτή τη χρονική στιγμή, σύμφωνα με αναλυτές, φανερώνει αφενός την απόφαση του κ. Μυτιληναίου στο ταξίδι… για το Λονδίνο να συμμετάσχουν και ξένοι επενδυτές.

Με δεδομένο το γεγονός πως ελληνικοί και διεθνείς οίκοι ανέβασαν την τιμή – στόχο πάνω από τα 45 ευρώ ανά μετοχή (έκλεισε στα 38,94 ευρώ στις 21 Μαίου), οι επενδυτές προσδοκούν την αποκόμιση κερδών από τη μετοχή της ελληνικής εταιρείας.

Ταυτόχρονα, τα funds αναμένεται να στηρίξουν την τιμή της Mytilineos, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναλύσεις, και κατά την εισαγωγή της στο LSE. Το dual listing, η εταιρεία το τοποθετεί σε περίπου 12 με 18 μήνες.

Με την κίνηση αυτή αυξάνει και το free float (ελεύθερη διασπορά) της μετοχής γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας.

Το ταξίδι…

Αφετηρία του ταξιδιού ήταν ο Δεκέμβριος του 2022 όταν η Mytilineos προχώρησε σε νέο εταιρικό μετασχηματισμό με τον κ. Μυτιληναίο να αναγγέλλει ουσιαστικά τον στόχο του που είναι η αλλαγή της πίστας… για την εταιρεία η οποία κλείνει 116 χρόνια δραστηριότητας.

Η ξεκάθαρη δομή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποσκοπούσε στο να ξεκλειδωθούν υπεραξίες αλλά και να γίνει διάφανη η δραστηριότητα της Mytilineos σε κάθε έναν από τους τομείς άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ πλέον το άνοιγμα της διασποράς της μετοχής στοχεύει στην άντληση μεγαλύτερης ρευστότητας για την εταιρεία.

Το ταξίδι της Mytilineos, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα δώσει κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, ανοίγοντας πιθανότατα χώρο για την τοποθέτηση κι άλλων funds στη μετοχή.

Στην εκτιμώμενη διάρκεια μέχρι την είσοδο της εταιρείας στο LSE τους επόμενους 12 με 18 μήνες ίσως, αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, να δούμε κι άλλες τέτοιες πράξεις προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις