Μετά τον αριθμό-ρεκόρ των 116 συμφωνιών σε βάθος 15ετίας, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά. Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην όρεξη των επενδυτών, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις και υπεραξίας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς νέο ρεκόρ, με δεδομένη το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και από εγχώριους και από ξένους επενδυτές και τις τάσεις συγκέντρωσης σε κλάδους.

9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Έξι δισ. ευρώ για πάνω από 120 σημαντικές εξαγορές στην Ελλάδα το 2023

Στελέχη της PwC Ελλάδας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέφεραν πως αναμένουν περισσότερα και μεγαλύτερα deals μετά το ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2023 σε αριθμό συναλλαγών.

Μόνο πέρυσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα της PwC προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023 εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Και το κυριότερο οι συναλλαγές αφορούσαν «ηχηρά ονόματα» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνή.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από την Deca Investments, η οποία απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία ασφάλειας πληροφοριών και διαχείρισης κινδύνου Odyssey Consultants Ltd – ύστερα από την αντίστοιχη εξαγορά στα τέλη του 2023 στην Leader AE. Οι ιδρυτές της εταιρείας Ελευθέριος Αντωνιάδης και Χρίστος Ονουφρίου θα διατηρήσουν πλειοψηφική συμμετοχή και θα συνεχίσουν να την διοικούν.

Οι εξαγορές

Τον τόνο στον χορό των εξαγορών έδωσαν το προηγούμενο διάστημα, σειρά από ηχηρά deals. Ενδεικτικά, στις αρχές Μαρτίου η Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού (Public, Sunlight) και ο πρόεδρος της SoftOne, Αντώνης Κυριαζής με την υποστήριξη του διεθνούς επενδυτικού fund Imker Capital, προχώρησαν σε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της Entersoft SA. Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας μεταξύ αυτών και ο CEO προχώρησαν σε πώληση συνολικά 16.119.831 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 53,73%.

Τις ίδιες μέρες έκλεισε το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, deal αξίας 1,15 δισ. ευρώ (1,24 δισ. δολ), δείχνοντας το δυναμισμό των ελληνικών start-up επιχειρήσεων που μπορούν να προσελκύσουν «βαριά πορτοφόλια». Ο λόγος για τον αμερικανικό κολοσσό των λογισμικών, Cadence Design Systems, εισηγμένο στον Nasdaq, που προχώρησε στην εξαγορά της καινοτόμας επιχείρησης λογισμικού BETA CAE Systems International AG. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια από μία ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και σήμερα απασχολεί 500 εργαζόμενους.

Τον Απρίλιο η Ginger Digital BidCo Single Member S.Α., η οποία δρα συντονισμένα με τους GASC MGP, LLC (μητρική εταιρεία της General Atlantic Ginger B.V), Ιωάννη Μίχο και Εθνική Τράπεζα, προχώρησε στην αγορά 2.165.270 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Epsilon Net, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,99% των δικαιωμάτων ψήφου αυτής. Έτσι το ποσοστό της Ginger Digital BidCo διαμορφώθηκε στο 66,91%, ενώ και η ιταλική Teamsystem Spa, ήταν μεταξύ αυτών που απέκτησε μετοχές της Epsilon Net το τελευταίο διάστημα και πιο συγκεκριμένα το 0,57% αυτής.

Ομοίως στη Foodlink, η Sadion Investments (εταιρεία συμφερόντων του Κωνσταντίνου Παπαζήση, μέλους του ΔΣ), πούλησε το σύνολο της θέσης της, δηλαδή το 5%, στη Foodlink και αγοραστές ήταν δύο αμοιβαία κεφάλαια. Το 32,91% της εταιρείας ελέγχει η εταιρεία Realest Link (50-50% Β. Καρακουλάκης και Α. Μάμαλης), το 28,56% η Leyenda Investments Ltd (Β. Καρακουλάκης) 28,56% και 17,45% ο Α. Μάμαλης.

Ενώ η εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων REDS πέρασε εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της Ελλάκτωρ, ενώ υπήρξε και η πρόσφατη σύμφωνη απόφαση της για την έξοδο της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με μία ιδιότυπη συναλλαγή η Ελλάκτωρ απέκτησε και το υπόλοιπο ποσοστό 38,78% των μετοχών της REDS από τους μετόχους της. Οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest κατείχαν το προαναφερόμενο μερίδιο μέσω της RB Ellaktor Holding B.V. και όπως είχε προαναγγείλει η επίσης εταιρεία τους, Ελλάκτωρ, θα αποκτούσε τις μετοχές έναντι 60,1 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024 το ιστορικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, Titania, πωλήθηκε από την L+R Hotels, τον ξενοδοχειακό βραχίονα του βρετανικού επενδυτικού ομίλου London & Regional Properties, στην H Hotels Collection του ομίλου Χατζηλαζάρου. Υπενθυμίζεται πως η L+R απέκτησε το ξενοδοχείο το 2019 προς 50 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη αυτή ο αγοραστής Χατζηλαζάρου αριθμεί 8 ξενοδοχεία.

«Πυρετός» placements

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και σε επίπεδο placements, τα οποία εξελίσσονται σε βασικό μοχλό προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Το πλέον πρόσφατο ήρθε προχθές από την Mytilineos που αντιστοιχούσε αρχικά στο 3,15% του συνολικού αριθμού των μετοχών της εισηγμένης (4,5 εκατ. Μετοχές). Το placement έκλεισε με τιμή στα 35,50 ευρώ/μετοχή, με διπλάσια υπερκάλυψη. Διατέθηκαν 7,2 εκατ. μετοχές, ήτοι το 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Νωρίτερα, ο Απόστολος Βακάκης, μέσω της Tanocerian Maritime, προσέφερε περίπου 2 εκατ. μετοχές, ήτοι το 1,5% της Jumbo, στην τιμή των 27,20 ευρώ, σε ξένους επενδυτές, πελάτες της Citi. Είχε προηγηθεί η διάθεση 5,47 εκατ. μετοχές της AustriaCard Holdings, δηλαδή το 15% της εισηγμένης.

Την ίδια στιγμή, μετά την επιτυχία του πρώτου placement της HELLENiQ ENERGY, κατά το οποίο ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean διέθεσαν το 11% ομίλου στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, αναμένεται και το επόμενο βήμα. Σήμερα, ο όμιλος Λάτση κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENiQ ENERGY, με τον βασικό στόχο είναι να μειωθεί το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ενδεχομένως στη ζώνη του 20%.

Η είσοδος των ξένων και των θεσμικών δεν αναμένεται να εξαντληθεί, καθώς η αγορά αναμένει τη δραστηριότητα να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Κορωνίδα των εν αναμονή placement είναι σαφώς το υπόλοιπο ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι το 18%, για το οποίο έχουν διατυπωθεί πολλά σενάρια, πέραν του αρχικού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του καλοκαιριού.

Ανάμεσα σε άλλα, η Κρι – Κρι θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε διάθεση μέρους του ποσοστού που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Τσινάβου, το οποίο προσεγγίζει το 73%.

Στο ίδιο μήκος και η Prodea, η οποία προσπαθεί να αυξήσει το free float σε επίπεδα πολύ πάνω από το 20% και να υπερβεί τα όρια που θέτει ο νόμος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ», η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Έλληνες και ξένους επενδυτές για τη διάθεση μετοχών.

Ενώ, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει ο όμιλος Fourlis στη διάθεση περίπου 13% με 14% των μετοχών που κατέχει στην Trade Estates, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του σε κάτω του 50%.

Μεγάλα τα περιθώρια επενδύσεων

Κατά την DBRS, οι επενδυτικές δαπάνες της Ελλάδας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια επωφελούμενες από τους διαθέσιμους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Ωστόσο, θα χρειαστούν επίσης ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων.

Η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την ικανότητά της να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, να προωθεί οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.

«Το RRF θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει το χάσμα με τους ομοτίμους της στη ζώνη του ευρώ λόγω του υψηλότερου μεριδίου των δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο η ικανότητα της Ελλάδας να γεφυρώσει το επενδυτικό χάσμα με τους ομοτίμους της στη ζώνη του ευρώ θα εξαρτηθεί επίσης από «άλλους παράγοντες», σχολίασε η Σπυριδούλα Τζίμα, αντιπρόεδρος του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της DBRS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]