Η στρατηγική του carry trade (αρμπιτράζ επιτοκίων) αναμένεται να γίνει από τις πιο δημοφιλείς τους επόμενους μήνες, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι μικρότερες μειώσεις επιτοκίων θα διατηρήσουν την μεταβλητότητα υποτονική, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι στρατηγικοί αναλυτές σε όλη τη Wall Street προωθούν τα carry trades, που εκμεταλλεύονται τις διαφορές στα επιτόκια, για να καρπωθούν το επιπλέον εισόδημα από νομίσματα και ομόλογα υψηλότερης απόδοσης αλλά ευδοκιμούν σε ήρεμες αγορές που ο κίνδυνος άγριων διακυμάνσεων στις τιμές είναι χαμηλότερος. Το carry trade είναι μια στρατηγική διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο και επένδυση σε ένα περιουσιακό στοιχείο που παρέχει υψηλότερη απόδοση.

Ιαπωνία: Οι ξένες τράπεζες σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα σε γεν

Η UBS Group συνιστά την χρήση του ελβετικού φράγκου για την αγορά δολαρίων ΗΠΑ και Αυστραλίας, η Societe Generale SA προτιμά τα πιο ριψοκίνδυνα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και η Pictet Asset Management κλειδώνει υψηλές αποδόσεις με ομόλογα σε τοπικό νόμισμα από το Μεξικό και τη Βραζιλία.

To γόνιμο έδαφος της νομισματικής πολιτικής

To carry trade έχει κερδίσει έδαφος από τότε που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε ουσιαστικά περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό αφαίρεσε έναν παράγοντα μεταβλητότητας και έθεσε το πλαίσιο για προσεκτική χαλάρωση μαζί με σημαντικούς ομολόγους του, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι έμποροι θα παρακολουθούν τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Συναλλαγών(CFTC) της Παρασκευής για ενδείξεις ότι το χρήμα ακολουθεί τις εκτιμήσεις της Wall Street και θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν σε ποια νομίσματα σορτάρουν για να χρηματοδοτήσουν τη συναλλαγή και ποια νομίσματα αγοράζουν.

«Η σηματοδότηση της Fed για μη περαιτέρω αυξήσεις ανάβει το πράσινο φως για carry trade στο σταθερό εισόδημα και αλλού» τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America.

Οι προτάσεις για τις ανεπτυγμένες αγορές

Έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά το έτος στις κύριες ανεπτυγμένες αγορές νομισμάτων. Ο δείκτης του Bloomberg που βασίζεται στην πώληση των νομισμάτων της G10 με τις χαμηλότερες αποδόσεις για να αγοράσει τα νομίσματα με τις υψηλότερες αποδόσεις είχε απόδοση σχεδόν 7% μέχρι στιγμής φέτος, την καλύτερη απόδοση μέχρι αυτό το σημείο του έτους από το 2009. Το carry trade είναι ένας από τους παράγοντες που η στερλίνα ενισχύεται και υπεραποδίδει έναντι μεγάλων νομισμάτων από την αρχή του χρόνου.

Αυτές οι αποδόσεις αναμένεται να ενισχυθούν: ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος και η αναζωπύρωση της ανάπτυξης περιορίζει το πόσο μακριά μπορούν να μειώσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, γεγονός που κρατάει χαμηλά τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Οι συναλλαγές αρμπιτράζ επιτοκίων τοποθετούνται «παντού», καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυτή την ήρεμη περίοδο, σύμφωνα με τον Peter Schaffrik, παγκόσμιο στρατηγικό αναλυτή μακροοικονομικών θεμάτων στην RBC Capital Markets. Ο δείκτης MOVE, ένας δείκτης μέτρησης της μεταβλητότητας της αγοράς μελλοντικών επιτοκίων, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS προτιμούν τη χρήση του ελβετικού φράγκου για την αγορά δολαρίων ΗΠΑ και Αυστραλίας.

Η χρήση του φράγκου ως νόμισμα χρηματοδότησης ενισχύεται από την προοπτική μεγαλύτερων μειώσεων των επιτοκίων απ’ ό,τι τι τιμολογεί η αγορά, θέτοντάς το «μοναδικά σε κίνδυνο». Αντίθετα, το δολάριο Αυστραλίας φαίνεται ελκυστικό, δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού και της επικείμενης δημοσιονομικής ενίσχυσης, «αυξάνοντας τις πιθανότητες» να λάβει «διαρκή στήριξη των επιτοκίων» λένε.

Η Societe Generale και η JPMorgan Chase & Co. προτείνουν στους επενδυτές ομολόγων να τοποθετηθούν  σε ευρωομόλογα υψηλότερου κινδύνου όπως είναι πχ τα Ιταλικά έναντι για το υψηλότερο εισόδημα που προσφέρει το πιο ριψοκίνδυνο κρατικό χρέος, όπως της Ιταλίας, έναντι των δομικών κρατών όπως η Γερμανία.

Η καρδιά του carry-trade

Και στην παραδοσιακή καρδιά του carry-trade στις αναδυόμενες αγορές  η στρατηγική επιστρέφει. Ο μετρητής του αρμπιτράζ επιτοκίων σε νομίσματα αναπτυσσόμενων χωρών οδεύει να κλείσει με τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη από τον Νοέμβριο, με είκοσι από τα 21 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να έχουν θετική απόδοση τον Μάιο.

Το πέσο της Χιλής κατέχει ηγετική θέση, καθώς σημειώνει άνοδο λόγω των υψηλότερων τιμών του χαλκού. Η τουρκική λίρα και το πέσο του Μεξικού συμβάλλουν επίσης, καθώς επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και από μια προσεκτική κεντρική τράπεζα, αντίστοιχα.

Πρόκειται για μια μεταστροφή από τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, όταν τα carry trades των αναπτυσσόμενων χωρών που χρηματοδοτούνται από το δολάριο σημείωσαν τη χειρότερη έναρξη ενός έτους από το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών