Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,74%, με τον κλάδο κοινής ωφελείας να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,80% στις 8.272 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,84% στις 18.533 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,63% στις 8.051 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Ιαπωνικές πιέσεις- Βουτιά για την Samsung

Η σεζόν ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος της, με τις αγορές να εστιάζουν πλέον στις επιχειρηματικές εξελίξεις. Η βρετανική Abrdn ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Bird θα παραιτηθεί μετά από τέσσερα χρόνια και ο οικονομικός διευθυντής Jason Windsor θα αναλάβει προσωρινά το τιμόνι. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο 1%.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας σημείωσε άνοδο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση. Σε ετήσια βάση, όμως, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,9%.

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την ήπια επέκταση κυρίως στο εξωτερικό εμπόριο, δηλαδή στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι «οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών δεν ανέκαμψαν» παρά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν μείωση 2,7% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,3%.

Οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν στους περισσότερους τομείς, με τους λιανοπωλητές ρούχων, τα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, τα παιχνίδια και τα καταστήματα παιχνιδιών και τα καταστήματα επίπλων να παρουσιάζουν κακή απόδοση, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες μείωσαν την επισκεψιμότητα. Εν τω μεταξύ, οι διαδικτυακές πωλήσεις μειώθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών