Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την πώληση μετοχών του ενεργειακού γίγαντα Aramco αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ήδη από τον Ιούνιο, σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συμφωνίες της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Η πώληση των μετοχών θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Οι μετοχές θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Ριάντ και θα πρόκειται για μια πλήρη προσφορά και όχι για μια ταχεία πώληση μετοχών που θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Saudi Aramco: Mείωση κερδών και διατήρηση του μερίσματος

Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup Goldman Sachs και HSBC, είχαν προηγουμένως προσφερθεί για να διαχειριστούν την πώληση, ανέφερε το Reuters.

Το «Όραμα 2030»

Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια οικονομική μετάβαση γνωστή ως «Όραμα 2030», το οποίο θέλει έναν διευρυμένο ιδιωτικό τομέα και έσοδα πέραν του πετρελαίου στο επίκεντρο της μελλοντικής της ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας παραμένει συντριπτικά ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco, με ποσοστό 90%.

Η Aramco αναμένει να καταβάλει μερίσματα ύψους 31 δισ. δολαρίων, δήλωσε η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα, παρά την ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών για το πρώτο τρίμηνο εν μέσω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και χαμηλότερων όγκων πωλήσεων.

Από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019, τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, η μετοχή της Aramco έχει αυξηθεί από την τιμή της δημόσιας εγγραφής των 32 ριάλ στο υψηλό των 38,64 ριάλ πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή έκλεισε στα 29,95 ριάλ την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή