Η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της Κίνας και παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει στη μετάβαση της χώρας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η υπερπαραγωγή αυτή έχει οδηγήσει και στη μεγάλη μείωση των τιμών, κάνοντας τους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς συγκριτικά με αυτούς που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το Business Insider, το πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές φαίνεται πως έχουν κατασκευάσει πάρα πολλούς ηλιακούς συλλέκτες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους, με τις δυτικές χώρες να καλούν τώρα το Πεκίνο να περιορίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των πάνελ και άλλων αγαθών και αυξάνοντας τις προοπτικές ενός εμπορικού πολέμου.

Κίνα: Η πρωταθλήτρια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η Κίνα αντιμετωπίζει το δικό της πρόβλημα υπερπαραγωγής στο εσωτερικό της μετά από έναν ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας – έναν από τους βασικούς πυλώνες των “τριών νέων” οικονομικών κινητήριων δυνάμεων της χώρας. Το Reuters ανέφερε ότι η Κίνα είχε εγκαταστήσει τόσους πολλούς ηλιακούς συλλέκτες που παρήγαγαν πλεονάζουσα ενέργεια για την οποία η χώρα δεν είχε αποθηκευτική ή μεταφορική ικανότητα. Αυτή η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ώθησε τις κινεζικές αρχές να αποσύρουν κάποια στήριξη των τιμών για τον τομέα, οδηγώντας σε λιγότερες εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ.

Η Κίνα εγκαθιστούσε ηλιακούς συλλέκτες με ταχείς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του 2024, με το ποσοστό εγκατάστασης να εκτοξεύεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι στο 154% της αύξησης κατά το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Κίνα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, είχε εγκαταστήσει 660 γιγαβάτ ισχύος. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έκλεισαν το 2023 με 179 γιγαβάτ, αρκετά για να τροφοδοτήσουν 33 εκατομμύρια σπίτια.

Ο φόβος να διοχετευθούν στις παγκόσμιες αγορές

Μια ανάλυση του Bloomberg τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές παρήγαγαν περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες από όσους ήθελαν να αγοράσουν στην εγχώρια αγορά. Δεδομένης της υπερπροσφοράς στο εσωτερικό της χώρας, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί φόβους ότι η Κίνα θα διοχετεύσει αυτούς τους ηλιακούς συλλέκτες στη διεθνή αγορά, με ρυθμό και τιμές που άλλοι κατασκευαστές δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.

Όμως τα προβλήματα από αυτήν την εξέλιξη εντοπίζονται και στο εσωτερικό της χώρας. Τον Μάρτιο, η Longi Green Energy Technology, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών κυψελών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι απολύει χιλιάδες εργαζομένους εν μέσω πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και χαμηλών τιμών.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των ηλιακών πάνελ της Κίνας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η Ένωση Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών της Κίνας ζητά περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και περιορισμούς στον εγχώριο ανταγωνισμό για τον έλεγχο της παραγωγικής ικανότητας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλιακών κυψελών από 25% σε 50%.

Η Κίνα έχει αντιταχθεί σε όσα αναφέρει η Δύση περί πλεονάζουσας βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας, με το Πεκίνο λέει ότι το μπλοκ προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική του ανάπτυξη.

Γερμανία όπως Κίνα

Η Γερμανία, όπως και η Κίνα, παράγει τόση πολλή ηλιακή ενέργεια που οι τιμές της ενέργειας πέφτουν σε αρνητικό έδαφος όταν η παραγωγή κορυφώνεται.

Όμως οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι απλώς προβλήματα που προκύπτουν από την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία, στην επόμενη φάση της, θα επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση της προσφοράς και της ζήτησης.

«Κάθε χώρα προχωρά στην κατασκευή πολλών υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν αναζητά έξυπνους τρόπους, ευφυείς προσεγγίσεις με τεχνητή νοημοσύνη ή τουλάχιστον υποστηριζόμενες από μοντέλα για τη διανομή αυτής της ενέργειας και τη χρήση της με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Φίσμαν, ανώτερος διευθυντής στην οικονομική συμβουλευτική εταιρεία The Lantau Group. «Σίγουρα, προς τα εκεί κατευθύνεται η Κίνα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υδρογονάνθρακες: Πώς επιθεώρησαν οι επιστήμονες τα μέτρα για τη θαλάσσια ζωή στις έρευνες της Κρήτης
Green |

Η «Green Team» για τους υδρογονάνθρακες στον ΟΤ: «Έτσι επιθεωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη»

Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, της ΕΔΕΥΕΠ και από τους «παρατηρητές» περιγράφουν στον ΟΤ πώς επιθεώρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις σεισμικές έρευνες