Η φέτα

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά χθες στη Βουλή «ο ελέφαντας ήταν μέσα στο δωμάτιο» και «χόρευε» και … ροκ! Η συζήτηση για το πρόβλημα της ακρίβειας ήταν πολύ … πλούσια, αφού να σκεφτείτε ότι στο τέλος κατέληξε στη φέτα! Ναι, ναι στην τιμή της φέτας. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν είχε καμία σχέση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, που είχε την τιμητική του βεβαίως, λόγω του θέματος. Σε σημείο μάλιστα που στο τέλος ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης έκανε δηλώσεις κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκης «για απόπειρα χυδαίας εξαπάτησης στο ζήτημα της σύγκρισης των τιμών». Και τον αποκάλεσε και «λαδέμπορα» και … «φιδέμπορα»!

Εκνευρισμός

Βέβαια αυτού του είδους οι χαρακτηρισμοί υποδηλώνουν υπερβάλλοντα … εκνευρισμό. Αν κατάλαβα καλά…. Διότι φαίνεται πως οι διαπιστώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – κάνει πάντα ενδιαφέροντες διαπιστώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία! – δεν ήταν αρκετές για να στηρίξουν την «γραμμή άμυνας» που είχαν διαμορφώσει! Ολοι εναντίον ενός. Δεν είναι εύκολο το παιχνίδι….

Λύθηκε η απορία!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη σχετική καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι ελληνικά προιόντα πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό απ΄ ότι στην ελληνική αγορά, απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την περίπτωση της φέτας λέγοντας ότι «η φέτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 6,28 στην Ελλάδα, 8,98 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,68 στην Ισπανία, 10,63 στην Πορτογαλία»! Κι έμειναν κόκκαλο άπαντες! Διότι αυτές οι τιμές είναι ή τιμές χονδρικής ή δεν είναι τιμές κιλού! Κι ακολούθησε το σχετικό τρολάρισμα. Ευλόγως. Την απορία όλων όμως την έλυσε τελικώς ο κ. Μαρινάκης. Ο οποίος είπε πως πρόκειται για την τιμή της συσκευασίας των 500 γραμμαρίων! Πές το άνθρωπε μου. Γιατί λίγο έλειψε οι καταναλωτές να γκρεμίσουν τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν φέτα με 6,28 ευρώ το κιλό!

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Κι αφού λύθηκε η απορία περί τη φέτα, να σας ενημερώσω πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα καταγγελία! Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην μία εκ των τεσσάρων προτάσεων που περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν!

Χωρίς ελληνικές σημάνσεις;

Ζητά συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός από την «Αγαπητή Ούρσουλα…» να μην είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες που διακινούν τα προϊόντα σε μία οποιαδήποτε – και στην Ελλάδα φυσικά – να τοποθετούν σε αυτά σημάνσεις στην γλώσσα της κάθε χώρας. Υπάρχει ο κίνδυνος στην προκειμένη περίπτωση να ακυρωθεί το κεκτημένο των «μικρών γλωσσών» να είναι ισότιμες με τις πιο «μεγάλες» εντός της ενιαίας αγοράς! Να σημειώσω πάντως ότι την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε τη σχετική καταγγελία, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε στην τηλεοπτική κάμερα μάλλον αμήχανος και έσκυψε απορών προς τον παρακείμενο του κ. Σκρέκα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο υπουργός Ανάπτυξης τον έκανε σοφότερο….

Ο Αϊβαλιώτης

Δίχως φράγκα στον… κουμπαρά η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης δύσκολα θα επιτευχθεί.

Αυτό, λίγο έως πολύ, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Τέλης Αϊβαλιώτης κατά την πρώτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του board για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRM – Critical Raw Material), στο οποίο συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος.

Όπως μαθαίνω ο γενικός γραμματέας κατά τη συζήτηση επεσήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προικοδοτήσει ένα νέο ειδικό ταμείο για τα CRM, καθώς οι χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών ταμείων (όπως η Ελλάδα) δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αναγκαίες επιδοτήσεις. Τα δε υπάρχοντα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν πολλές άλλες προτεραιότητες να φροντίσουν.

Η Γαλλία

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές μου, η θέση του κ. Αϊβαλιώτη βρήκε και σύμμαχο. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπροσωπεία της Γαλλίας, με την Επιτροπή να φαίνεται ότι ακούει τη σχετική πρόταση.

Μια ιδέα που αναπτύχθηκε στην συζήτηση ήταν επίσης η δημιουργία στρατηγικών ευρωπαϊκών αποθεμάτων για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία.

Στρατηγικές επενδύσεις

Το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή αιτήσεων έως τις 22 Αυγούστου για επενδύσεις CRM ώστε να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές (θα κριθούν τον Νοέμβριο) και να μπορέσουν να υπαχθούν για χρηματοδότηση σε κάποιο από τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά ταμεία (Innovation Fund, Cohesion Fund) ή να βρουν εύκολη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), την EBRD, ή άλλες εθνικές επενδυτικές τράπεζες.

Υπηρεσία μίας στάσης

Πάντως, υποχρέωση όλων των χωρών, βάσει της οδηγίας για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες είναι να θεσπίσουν για επενδύσεις σε CRM υπηρεσία μιας στάσης που θα «τρέχει» τις αδειοδοτικής διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τελειώνουν σε μόνο δύο χρόνια, όταν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (όπως και στη χώρα μας) απαιτείται έως και μια οκταετία.

Στις 34 CRM περιλαμβάνονται ορυκτά και μέταλλα όπως βωξίτης/αλουμίνιο, νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκός, αντιμόνιο, γάλλιο, γερμάνιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, γραφίτης, αρσενικό, τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα. Ορισμένα μεταλλευτικά πεδία βρίσκονται σε πλήρη παραγωγική διαδικασία ενώ σε άλλα αξιολογούνται τα κοιτάσματα ως προς τη βιωσιμότητά τους.

Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών

Μπορεί ο κ. Αϊβαλιώτης να έχει δίκιο στο αίτημα για τη δημιουργία ειδικού ταμείου, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε τους απελπιστικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι Βρυξέλλες.

Αρκεί να σας πω ότι κοντεύει ένας χρόνος από τότε που το ευρωπαϊκό συμβούλιο θέσπισε την κοινοτική οδηγία για τις 34 κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες και μόλις τώρα ανοίγουν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories