Με τις αγορές να ποντάρουν ολοένα και περισσότερο στην επικράτηση «Goldilocks» συνθηκών στις οικονομίες, αναμένοντας δηλαδή ήπια ονομαστική ανάπτυξη, με μειωμένο – ελεγχόμενο πληθωρισμό και περιορισμένες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, την ώρα που η καλή εικόνα των εταιρικών κερδών στηρίζει τις αποτιμήσεις των μετοχών, αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκτινάχθηκαν.

Από τις 20 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου π.χ. οι 14 σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ νέες κορυφές σημείωσε και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI που περιλαμβάνει αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.

«Παγώνει» ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών – Θετική ένδειξη για μείωση των επιτοκίων

Ιστορικές κορυφές

Στη Wall Street o S&Ρ 500 και ο Nasdaq 100 σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά προσφάτως, ενώ ο δείκτης Dow Jones διέσπασε πριν από λίγες ημέρες το επίπεδο των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά. Αλλά και τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον Καναδά, στη Βραζιλία, στην Ινδία, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία βρίσκονται πολύ κοντά στις ιστορικές κορυφές τους, ενώ ακόμη και οι κινεζικές μετοχές που ταλαιπωρούνταν μετά το υψηλό που σημείωσαν το 2021 έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Η συνολική κεφαλαιοποίηση μάλιστα όλων των χρηματιστηριακών αγορών ξεπέρασε τα 110 τρισ. δολ. υπερβαίνοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Παράλληλα και οι ελληνικές μετοχές κερδίζουν 15,5 δισ. ευρώ εφέτος, καθώς από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει άνοδο 16% περίπου με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 104 δισ. ευρώ να αντιπροσωπεύει το 46% περίπου του ΑΕΠ του 2023 έναντι του 80% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών, σημειώνοντας συνεχή υψηλά 13 ετών. Χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούσαν πως το διεθνές επενδυτικό κλίμα, οι επιχειρηματικές συμφωνίες, τα επερχόμενα deals και τα placements των εισηγμένων, παράλληλα με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, διαμορφώνουν την τάση στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Συσσώρευση δυνάμεων

Το θετικό momentum συνεχίζεται, λένε ορισμένοι αναλυτές, ενώ άλλοι θεωρούν πως η αγορά θα συσσωρεύσει δυνάμεις βραχυπρόθεσμα γύρω από τα νέα υψηλά, με το επιλεκτικό ενδιαφέρον ελέω των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται να στηρίζει τις αξίες των μετοχών. Τα πρώτα στοιχεία από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου δείχνουν εξάλλου αύξηση άνω του 20% των καθαρών κερδών, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν καθαρά κέρδη σε 1,12 δισ. ευρώ (+34% σε τριμηνιαία, +39% σε ετήσια βάση). Θα διανείμουν μάλιστα μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008 (υπόκεινται σε έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές), με τη Eurobank να στοχεύει σε μέρισμα μεγαλύτερο των 0,09 ευρώ, η Εθνική σε 0,36 ευρώ, η Alpha σε 0,026 ευρώ, η Πειραιώς σε 0,06 ευρώ και η Optima bank σε 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη πλευρά, τα πρακτικά της Fed κατά την τελευταία της συνεδρίαση, που για τους αναλυτές έδωσαν έναν «γερακίσιο» τόνο, εγείρουν ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό, σε μία ένδειξη ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Οι επενδυτές προσδοκούν πάντως ακόμη ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, ενώ η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις από τις 6 Ιουνίου. Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν δύο μειώσεις επιτοκίων συνολικά φέτος από Federal Reserve και τρεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανάληψη ρίσκου

Για την Berenberg, την παλαιότερη γερμανική τράπεζα, οι αγορές τιμολογούν ολοένα και περισσότερο συνθήκες «Goldilocks» στις οικονομίες με σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, μειούμενο πληθωρισμό και μέτριες μειώσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα αρκετά χρηματιστήρια – απόρροια και των εταιρικών κερδών – στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να έχουν σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά όλων των εποχών.

Ανοδική (bullish) για τις μετοχικές αγορές εμφανίζεται και η Goldman Sachs που «βλέπει» μία ανανεωμένη διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ενώ οι αυξημένες θέσεις στις μετοχικές αγορές αποτυπώνουν περισσότερο ένα σκηνικό «Goldilocks» με την οικονομία να μην επεκτείνεται ούτε να συρρικνώνεται υπερβολικά, οι ισχυρές επιδόσεις αρκετών εμπορευμάτων φαίνεται να συνάδουν όμως περισσότερο με μία αναθέρμανση των τιμών (Reflation). Επιπλέον, οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες κυρίως των αναδυομένων αγορών, που έχουν τριπλασιαστεί από τα μέσα του 2022, αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στήριξης του πολύτιμου μετάλλου. Για την Goldman Sachs στο βασικό της σενάριο που «βλέπει» σταθερή ανάπτυξη, περαιτέρω σταδιακή εξομάλυνση του πληθωρισμού και περιορισμένες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες οι αγορές είναι πιθανό να ταλαντεύονται μεταξύ των «Goldilocks» και «Reflation» συνθηκών για το υπόλοιπο του έτους, ενώ όσο το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό, το επενδυτικό κλίμα και οι τοποθετήσεις σε ριψοκίνδυνες αξίες θα συνεχιστούν.

Συνθήκες Goldilock

Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό και επίμονα υψηλά επιτόκια και τις προσδοκίες για την επικράτηση συνθηκών Goldilock στις οικονομίες, ανέφερε και η HSBC. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αν επικρατήσει το σενάριο Goldilocks, οι μετοχικές αγορές θα μπορούσαν να σημειώσουν επιπλέον άνοδο 7% ως το τέλος του 2024, αλλά και νέα άνοδο κατά 15% το 2025. Στο σενάριο του μίνι στασιμοπληθωρισμού, οι χρηματιστηριακές αγορές θα σταθεροποιηθούν ως το τέλος του 2024, αλλά θα μπορούσαν να σημειώσουν κέρδη 10% το 2025, καθώς τα εταιρικά κέρδη θα ενισχύονται, ενώ σε ένα σενάριο ήπιας ύφεσης, οι μετοχικές αγορές θα σημειώσουν πτώση 10%.

Το χειρότερο για την οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού, όπου ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας και μειώσεις των εταιρικών κερδών, ανέφερε στο CNBC ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, που δεν μπορεί να αποκλείσει και μια «απότομη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, αν και θεωρεί πως οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «είναι ακόμα σε καλή κατάσταση», ενώ εκτίμησε ότι συνολικά ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

Αντίθετα σενάρια

Ενώ οι επενδυτές δείχνουν να αναμένουν τώρα μία ήπια προσγείωση, κατά την οποία ο πληθωρισμός περιορίζεται και η οικονομία, αν και επιβραδύνει, αποφεύγει την ύφεση, το Global Investment Committee της Morgan Stanley πιστεύει ότι οι πιθανότητες αυτού του σεναρίου έχουν μειωθεί, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες δύο αντίθετων σεναρίων: είτε μια σκληρή προσγείωση των οικονομιών, είτε οι οικονομίες να αποφεύγουν την ύφεση και να συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με την απόκλιση αυτή να δείχνει, όπως αναφέρει, και το πόσο θολές έχουν καταστεί οι προοπτικές για τις αγορές και τις οικονομίες. Με τις αγορές να τοποθετούνται στο σκεπτικό ότι «τα κακά νέα είναι καλά νέα», καθώς θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, στο τρέχον αβέβαιο περιβάλλον, συνιστά στους επενδυτές να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μίας ισορροπίας στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με έμφαση σε ποιοτικές τοποθετήσεις.

Μπορεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό να έχουν αυξηθεί, εν τούτοις η Citigroup θεωρεί εποχιακή την αδυναμία στην οικονομία και συστήνει «αυξημένες θέσεις» στις μετοχικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της αναδυόμενης Ασίας και της Ιαπωνίας, με τοπ επιλογή τις ανοδικές θέσεις (long) στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι πτωτικών (short) θέσεων στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι αγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ
Αγορές |

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το αρνητικό κλίμα από την περασμένη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει […]