Η ύφεση, που αναμένεται να παρουσιάσει, ένας βασικός – «πρώτης γραμμής» δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τις επίμονες πιέσεις στις τιμές, έρχεται να επιβεβαιώσει τη σύνεση των κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης  των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών μείον τρόφιμα και ενέργεια -που αναμένεται την Παρασκευή- θα αυξηθεί κατά 0,2% τον Απρίλιο. Αυτή είναι η μικρότερη άνοδος , μέχρι στιγμής για το μέγεθος, το οποίο παρέχει μια καλύτερη εικόνα του υποκείμενου πληθωρισμού.

Γέλεν: Τα υψηλότερα επιτόκια απαιτούν αύξηση των δημόσιων εσόδων

Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτικών δαπανών (PCE) πιθανότατα ανέβηκε κατά 0,3% για τρίτο μήνα, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg. Οι αυξήσεις φέτος έρχονται σε αντίθεση με τις σχετικά «επίπεδες» μετρήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, υπογραμμίζοντας την άνιση πρόοδο της Fed στον αγώνα της για τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed),  Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του έχουν τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία προς τον στόχο του 2% προτού μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό δύο δεκαετιών από τον Ιούλιο.

Ο δείκτης τιμών PCE αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ενώ ο βασικός δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% – και οι δύο αντιστοιχούν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Οι αξιωματούχοι νωρίτερα αυτό το μήνα συσπειρώθηκαν γύρω από την επιθυμία να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και «πολλοί» αμφισβήτησαν κατά πόσον η πολιτική ήταν αρκετά περιοριστική για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο τους, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνοδεύονται από στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες και το εισόδημα. Ενώ η ζήτηση αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο, τα στοιχεία θα ενημερώσουν για τις δαπάνες υπηρεσιών μετά τις αμετάβλητες λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Το Bloomberg Economics, υποστηρίζει ότι «Η έκθεση θα παράσχει πιθανότατα κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού δεν έχει σταματήσει εντελώς.

Με την αύξηση του εισοδήματος να επιβραδύνεται σε μια ψυχρή αγορά εργασίας, οι καταναλωτές σταδιακά λυγίζουν, γεγονός που θα πρέπει να δώσει μια συνεχή αντιπληθωριστική ώθηση στο υπόλοιπο του έτους.

Ωστόσο, με τις πιέσεις των τιμών που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη, ο πληθωρισμός θα μετριάσει πιθανότατα μόνο πολύ σταδιακά φέτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή