Αδύναμος ήταν και πάλι ο Dow Jones, καθώς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την τεχνολογική άνοδο και την προσπάθεια ανάκαμψης της Wall Street, την ώρα μάλιστα που ο Nasdaq κατέρριψε και όλη τα ιστορικά υψηλά του.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,01% στις 39.069 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,70% στις 5.304 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 16.920 μονάδες.

Νάγκελ: Η ΕΚΤ να περιμένει τον Σεπτέμβριο για δεύτερη μείωση επιτοκίων

Θολή ήταν και η εικόνα της εβδομάδας, καθώς ο S&P 500 κατάφερε να κλείσει οριακά θετικά, ενώ Dow υποχώρησε περίπου 2,3%. Ο Nasdaq όμως, σημείωσε άνοδο 1,4%.

Ο Dow ανέκοψε ένα σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων και ο S&P 500 κράτησε έστω και οριακά το θετικό σερί για πεμπτη εβδομάδα, καθώς η ανησυχία ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι επισκίασε την επίδοση της Nvidia.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia πρόσθεσε περισσότερο από 9%, ενώ σήμερα έκλεισε στο +1,6%. Ωστόσο, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν βοήθησε την αγορά, με περισσότερες από 400 μετοχές στον S&P 500 να κλείνουν χαμηλότερα.

«Οι αγορές τείνουν να παίρνουν ανάσες για ένα μεγάλο “Σαββατοκύριακο” διακοπών», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group, αναφερόμενος στην αργία της Δευτέρας (Memorial Day). «Τα πρακτικά της Fed έδωσαν τον καταλύτη και ούτε η Nvidia μπόρεσε να επιδράσει θετικά», πρόσθεσε.

Πράγματι, στην τελευταία τους συνάντηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είχαν εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη προόδου στη μείωση του πληθωρισμού. Τα ισχυρά οικονομικά που ανακοινώθηκαν στο μεταξύ, μείωσαν περαιτέρω τις ελπίδες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Υπό τα νέα δεδομένα, η Goldman Sachs άλλαξε την πρόβλεψή της για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed για τον Σεπτέμβριο από τον Ιούλιο, προηγουμένως.

«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να βελτιωθεί πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι στο στόχο, και εξακολουθεί να έχει ρυθμό που καθιστά τη μείωση μια λιγότερο ασαφή εξέλιξη», έγραψε ο οικονομολόγος της Goldman, David Mericle.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των παραγγελιών διαρκών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,7% ή 1,9 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, φθάνοντας στα 284,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα το Γραφείο Απογραφής.

Ο εξοπλισμός μεταφορών ηγήθηκε της τάσης, σημειώνοντας άλμα 1,2% ή 1,1 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στα 96,2 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον αναφερόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street