Με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του παραγωγικού της αποτυπώματος αλλά τον εμπλουτισμό των προϊόντων ευρείας κυκλοφορίας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Mediterra, με τη θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, να στοχεύει όχι μόνο στην αξιοποίηση της μαστίχας αλλά των διαθέσιμων επιλογών της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας η εταιρεία έχει δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Όπως τονίζει στον ΟΤ ο Γιάννης Μανδάλας, Managing Director της Mediterra, η εταιρεία σχεδιάζει και κυκλοφορεί ετησίως 20 περίπου νέα προϊόντα τα περισσότερα εκ των οποίων διατίθενται αποκλειστικά στα mastihashop.

Χίος: Η μαστιχοκαλλιέργεια στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

«Η Mediterra, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού της αποτυπώματος αλλά τον εμπλουτισμό των προϊόντων ευρείας κυκλοφορίας, τα τελευταία χρόνια επενδύει στις τεχνολογίες κόνεων και κρυοξήρανσης για την αξιοποίηση όχι μόνο της μαστίχας αλλά των διαθέσιμων επιλογών της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Μεγάλης εταιρικής προτεραιότητας αποτελούν τα προϊόντα κρυοξήρανσης από τα οποία ξεχωρίζουν το γιαούρτι, το χούμους, η φάβα, το τζακίκι κ.α», εξηγεί.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας υπηρετεί ταυτόχρονα τις Ευρωπαϊκές πολιτικές της πράσινης μετάβασης, της κυκλικής οικονομίας και της πολιτικής από το χωράφι στο ράφι, ενώ παράλληλα επιδιώκει την ανάδειξη της Κουζίνας της Οικονομίας ως πρόταση για την αξιοποίηση των περιορισμένων φυσικών πόρων της νησιωτικής Ελλάδας με ταυτόχρονο περιορισμό των απορριμμάτων(waste)», ανέφερε.

Στις αγορές του κόσμου

Μια λαμπρή πορεία διαγράφει τα τελευταία χρόνια η μαστίχα της Χίου, η οποία έχει καταφέρει να κατακτήσει τις αγορές,  καθώς το 70% της ετήσιας παραγωγής μαστίχας εξάγεται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών σε όλο τον κόσμο.

«Οι αγορές της Ανατολικής Ασίας και της Βορείου Αμερικής είναι ταχέως αναπτυσσόμενες ενώ σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών έχουν οι ιστορικές αγορές(ΜΕΝΑ). Οι εξαγωγές της MEDITERRA ανέρχονται σε περίπου 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών και αφορά κυρίως σε τελικά προϊόντα μαστίχας», σημειώνει ο κ. Μανδάλας.

Ο πιλοτικός μαστιχώνας

Στο μεταξύ, «τρέχει» και το σχέδιο που αφορά τη  δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα.

Όπως λέει στον ΟΤ ο κ. Μανδάλας, το έργο αποτελεί συνεργασία MEDITERRA, Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Κέντρου Έρευνας Μαστίχας. Σκοπός είναι η μελέτη στο πεδίο των διαφορετικών υπο-ποικιλίών μαστιχόδενδρου και των διαφορετικών καλλιεργητικών τεχνικών.

«Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες προετοιμασίας και φύτευσης για το 1/3 περίπου των 60 στρεμμάτων που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες του έργου. Με την επιμέλεια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχουν ήδη φυτευτεί 1.300 δενδρύλλια με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσουν τις 3.000».

Η μαστίχα …φάρμακο

Στην επιστημονική έρευνα που αφορά στις ιδιότητες και τις εφαρμογές της μαστίχας Χίου συνεχίζουν να επενδύουν με συνέπεια η Ένωση Μαστιχοπαραγών Χίου και οι θυγατρικές της εταιρείες (Mediterra, Κέντρο Έρευνας Μαστίχας).

«Υπάρχει συνεχής συνεργασία με ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και Ελληνικά Πανεπιστήμια(ανάμεσα τους η Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής)», επισημαίνει ο κ. Μανδάλας, σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών (2016) είναι η αλλαγή της μονογραφίας της Μαστίχας σε παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου(ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας και της επούλωσης minor τραυμάτων και εγκαυμάτων.

«Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας(2023) επιβεβαιώνει τις προθέσεις αλλά και τις προσδοκίες του Ομίλου της Μαστίχας από την επιχειρούμενη αξιοποίηση της φαρμακευτικής διάστασης του προϊόντος», επισημαίνει.

Ένα προϊόν θρύλος

Η μαστίχα καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια στον ελλαδικό χώρο, ενώ το μαστίχι αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για το νησί της Χίου. Κάθε προσπάθεια που έγινε να φυτευτεί και σε άλλες περιοχές έπεσαν στο κενό, καθώς ο σχίνος δίνει τη μαστίχα μόνο στη Χίο και ειδικότερα στη νότια πλευρά του νησιού, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια.

Από τα βάθη των αιώνων η μαστίχα, ένα προϊόν – θρύλος, είναι συνυφασμένο με παραδόσεις, ιστορικές συγκυρίες και πολιτισμικές ανταλλαγές που φτάνει ανόθευτο μέχρι τις μέρες μας, σμιλεμένο με την κουλτούρα της ανατολικής Μεσογείου και πιο ισχυρό από ποτέ, λόγω των αποδεδειγμένων πλέον και επιστημονικά μοναδικών ευεργετικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του.

Να σημειωθεί ότι η τεχνογνωσία της παραδοσιακής μαστίχας στη Χίο έχει ενταχθεί από το 2014 στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO