«Έδειξα εμπιστοσύνη σε λάθος ανθρώπους». Ο ηλικίας 89 ετών συνιδρυτής του ομίλου ενδυμάτων και αξεσουάρ Benetton ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι εγκαταλείπει την προεδρία της οικογενειακής αυτοκρατορίας εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ κατά του γενικού διευθυντή του οίκου, Μάσιμο Ρενόν, ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά του «αφήνοντας μια μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ τα τέσσερα χρόνια της διοίκησής του».
Τέλος για την Benetton οι αυτοκινητόδρομοι
«Με πρόδωσαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Πριν από λίγους μήνες κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι η εικόνα του ομίλου που μας παρουσίασε η διοίκηση κατά τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου δεν ήταν η πραγματική», εκμυστηρεύτηκε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Λουτσιάνο Μπενετόν. Ο εμβληματικός ιταλός σχεδιαστής και επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ωστόσο, προτού αποχωρήσει από τον όμιλο, «να εξηγήσει με τη διαφάνεια που τον διακρίνει, τι ακριβώς συνέβη στη Benetton, δίχως καμία διάθεση να αποστεί των ευθυνών του».
«Χάσαμε τέσσερα χρόνια»
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, «έσκασε η βόμβα όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας μια δραματική οικονομική τρύπα, ένα σοκ που μας άφησε όλους άφωνους», είπε ο Λουτσιάνο Μπενετόν μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα.
«Χάσαμε τέσσερα χρόνια και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τον όμιλο, διότι δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί για να διορθώσουμε τη ζημιά που έχει γίνει», σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας. Και προειδοποιεί ότι «δυστυχώς, θα υπάρξουν θυσίες». Αλλά διαβεβαιώνει ότι «θα καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για να ξαναβρούμε την ενέργεια που είχαμε στις καλύτερες μέρες μας και να δώσουμε νέα πνοή σε αυτό το εμπορικό σήμα που σημαίνει τόσα πολλά για την οικογένειά μας, αφού φέρει το όνομά μας».
Η τραγική γέφυρα
Η οικονομική ατασθαλία και το έλλειμμα στον ισολογισμό της Benetton αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τη διάσημη ιταλική φίρμα σε μια χρονική συγκυρία που φαινόταν ότι ξεπερνά ένα άλλο, τραγικότερο συμβάν: την κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας, στις 14 Αυγούστου 2018.
«Η εικόνα της πλούσιας ιταλικής οικογένειας αμαυρώθηκε μετά την πτώση της γέφυρας της Γένοβας, που διαχειριζόταν η Atlantia, μια θυγατρική της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειας Μπενετόν Edizione. Το δυστύχημα άφησε πίσω του 43 νεκρούς και αποκάλυψε την κακή κατάσταση των υποδομών σε ό,τι αφορά τις οδικές μεταφορές στην Ιταλία», γράφει η γαλλική «Le Figaro».
Για να γυρίσει σελίδα και να απομακρυνθεί από τους συνειρμούς του πολύνεκρου δυστυχήματος, το Μάρτιο του 2023 η οικογένεια Μπενετόν αποφάσισε να μετονομάσει τον όμιλο διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων από Atlantia σε Mundys. Ήταν μια απόφαση του Αλεσάντρο Μπενετόν, του ηλικίας 60 ετών σήμερα γιου του Λουτσιάνο Μπενετόν, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της Edizione τον Ιανουάριο του 2022.
Ένας πρωτοποριακός οίκος
Η εταιρεία ενδυμάτων Benetton ιδρύθηκε το 1965 στο χωριό Ποντσάνο Βενέτο της Βορειοανατολικής Ιταλίας από τέσσερα αδέρφια και «αρχικά έγινε γνωστή για τα απαλά μάλλινα πουλόβερ της, διαθέσιμα σε πολλά έντονα χρώματα», όπως γράφει ο «Figaro».
Την περίοδο από το 1982 έως το 2000 η επιτυχία των «United Colors of Benetton» ήταν εκρηκτική και η εταιρεία έγινε παγκοσμίως γνωστή. Σ’ αυτό συνετέλεσαν και οι πρωτοπόρες και καινοτόμες διαφημιστικές εκστρατείες του ομίλου, που βασίστηκαν στις συγκλονιστικές, συχνά προκλητικές ή και σοκαριστικές φωτογραφίες του Ολιβιέρο Τοσκάνι. «Στη συνέχεια η επωνυμία πέρασε πιο δύσκολες στιγμές», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Στα τέλη του 2017 ο Λουτσιάνο Μπενετόν, 82 ετών τότε, επέστρεψε στην προεδρία της οικογενειακής επιχείρησης για να τη βγάλει από τα δύσκολα. Την επόμενη χρονιά διόρισε τον Μάσιμο Ρενόν ως γενικό διευθυντή με αποστολή να «γυρίσει το παιχνίδι». Αλλά ο διορισμός του αποδείχθηκε ατυχής με αποτέλεσμα την πικρή αυτοκριτική του πατριάρχη του ομίλου και την προαναγγελία της αποχώρησής του από την προεδρία.
«Έφυγα από την εταιρεία το 2012 όταν ήταν καλά στην υγεία της, με τζίρο 2 δισ. ευρώ και καλά κέρδη. Επέστρεψα το 2017 για να την ενισχύσω, αλλά προδόθηκα από τους συνεργάτες μου…», είπε. Σίγουρα ο Λουτσιάνο Μπενετόν δεν είχε και την τύχη με το μέρος του τα τελευταία χρόνια. Στο δημοφιλή ιταλικό οίκο αναμένονται εξελίξεις. Σε διοικητικό επίπεδο, σε πρώτη φάση.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ