Την περασμένη εβδομάδα, η δημόσια εγγραφή της Puig οδήγησε σε αρκετά αμετάβλητες συναλλαγές, αλλά αυτό ήταν καλύτερο από πολλές άλλες εισηγμένες μάρκες στον κλάδο της μόδας και της ομορφιάς.

Ο ισπανικός όμιλος ομορφιάς, ο οποίος κατέχει μάρκες όπως η Paco Rabanne και η Charlotte Tilbury, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος με στόχο αποτίμησης έως και 14 δισ. ευρώ.

Puig: Πλώρη για το χρηματιστήριο βάζει η Paco Rabanne

Στόχος της είναι να πουλήσει μετοχές ύψους έως και 3 δισ. ευρώ, τοποθετώντας το 21% έως 24% των μετοχών της στα χέρια εξωτερικών επενδυτών. Η ιδρυτική οικογένεια Puig θα διατηρήσει το πλειοψηφικό μερίδιο.

Ποια είναι η Puig

H ισπανική εταιρεία μόδας και αρωμάτων ιδρύθηκε το 1914 από τον Antonio Puig Castelló στη Βαρκελώνη της Καταλονίας και εξακολουθεί να διοικείται από την οικογένεια Puig. H εταιρεία εμπορεύεται τα προϊόντα της σε 150 χώρες και έχει άμεση παρουσία σε 26 από αυτές, απασχολώντας 4.472 άτομα παγκοσμίως. Το 2018 είχε 2 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρά έσοδα και 242 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη.

Τόσο στον τομέα της μόδας όσο και στον τομέα των αρωμάτων, η Puig δραστηριοποιείται με τα εμπορικά σήματα Nina Ricci, Carolina Herrera και Paco Rabanne. Στον τομέα της μόδας, είναι επίσης ο κύριος μέτοχος των Jean Paul Gaultier και Dries Van Noten. Στον τομέα των αρωμάτων, δραστηριοποιείται με τις εταιρείες L’Artisan Parfumeur, Penhaligon’s και με την άδεια των εμπορικών σημάτων Christian Louboutin, Comme des Garçons, Adolfo Dominguez, Antonio Banderas, Shakira και Benetton. Ενώ Στα καλλυντικά δραστηριοποιείται μέσω της γαλλικής Uriage, της πλειοψηφικής θυγατρικής, της βρετανικής Charlotte Tilbury και της ελληνικής Apivita, καθώς και της ισπανικής κοινοπραξίας Isdin.

Ο Marc Puig ηγείται της εταιρείας από το 2004 και δήλωσε ότι θα είναι η τελευταία γενιά της οικογένειας που θα ηγηθεί της επιχείρησης, αν και δεν έχει τρέχοντα σχέδια να παραιτηθεί.

Εξηγώντας το σκεπτικό της IPO αυτό το μήνα, είπε: «Πιστεύουμε ότι η ισορροπία του να είσαι μια οικογενειακή επιχείρηση που υπόκειται επίσης σε λογοδοσία της αγοράς θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε καλύτερα στη διεθνή αγορά ομορφιάς κατά την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας».

Υποτονικές αντιδράσεις

Οι πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης μετά τη δημόσια εγγραφή του γίγαντα μόδας και ομορφιάς Puig, όμως, ήταν υποτονικές. Αφού ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν μια IPO που θα έκανε θραύση, οι τιμές των μετοχών παρέμειναν ως επί το πλείστον σταθερές τις πρώτες ημέρες, τερματίζοντας κάθε ελπίδα ότι η αγορά IPO θα επανέλθει με «θόρυβο».

Ωστόσο, η δημόσια εγγραφή ήταν σύμφωνη με την τιμολόγηση των 2,8 δισ. δολαρίων που είχε προγραμματίσει η Puig. Και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης κύλησε πολύ καλύτερα από κάποιες άλλες πρόσφατες δημόσιες εγγραφές μόδας και ομορφιάς. Όταν η Birkenstock βγήκε στο χρηματιστήριο τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, η αποτίμησή της στα 46 δολάρια ανά μετοχή δεν έτυχε καλής υποδοχής από την αγορά και η μετοχή της διολίσθησε κατά 21% την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα.

Σύμφωνα και με το Glossy, οι μάρκες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο αντιμετωπίζουν όλο και πιο δύσκολα τους επιφυλακτικούς επενδυτές. Τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν ότι οι επενδυτές θέλουν να δουν γρήγορα απόδοση των επενδύσεών τους και η αναδιάρθρωση δεν είναι τόσο εύκολη.

Αυτός είναι ένας λόγος που η Nordstrom εξετάζει μια προσφορά από την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Sycamore Partners για την ιδιωτικοποίησή της. Ο διευθύνων σύμβουλος Erik Nordstrom εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του να ιδιωτικοποιήσει τη εταιρεία τον περασμένο μήνα και φαίνεται πιθανό να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του κάποια στιγμή φέτος.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Allbirds απειλήθηκε με διαγραφή από τον Nasdaq λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής της. Αν δεν μπορέσει να αυξήσει τις τιμές αυτές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα γίνει και αυτή ιδιωτική, αν και ακούσια.

Ενώ σε μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή IPO, οι μετοχές του ομίλου περιποίησης δέρματος Galderma άρχισαν να διαπραγματεύονται στην Ελβετία τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή