Να επιβεβαιώσει για μια νέα πενταετή θητεία ετοιμάζεται ο μακροβιότερος διοικητής της κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.

Πρόκειται για τον Ρουμάνο Μουγκούρ Ισαρέσκου που ανέλαβε ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας το 1990, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκο. Υπηρέτησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, Μοναδικό διάλειμμα ήταν για ένα χρόνο όταν ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ( 1999-2000).

Ρουμανία: Σε τροχιά ανάπτυξης το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Ο 74χρονος έχει την υποστήριξη των μεγαλύτερων κομμάτων του κοινοβουλίου για να παραμείνει στη θέση του για άλλη μια θητεία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η ψηφοφορία για την εννεαμελή επιτροπή καθορισμού των επιτοκίνω  της Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί μετά τις τοπικές εκλογές και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου,

Ο Ισαρέσκου δεν επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του για όγδοη θητεία νωρίτερα αυτό το μήνα, αν και είπε ότι θα αποδεχόταν μια πρόσκληση εάν το κοινοβούλιο τον υποστηρίξει. Ο κεντρικός τραπεζίτης παλεύει με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημιούργησε τις προσδοκίες γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων, προτρέποντας την κυβέρνηση να περιορίσει τη πρόβλεψη δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ φέτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Βουκουρέστι διατήρησαν απροσδόκητα το επιτόκιο αναφοράς στο 7% στις 13 Μαΐου, αψηφώντας τις προσδοκίες των περισσότερων οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος Λεονάρντο Μπαντέα είναι πιθανό να αναλάβει τον πρώτο αναπληρωτή από τον Florin Georgescu, ο οποίος θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Ionut Dumitru, επικεφαλής οικονομολόγος της Raiffeisen Bank Romania και πρώην επικεφαλής του δημοσιονομικούσυμβουλίου, έχει την υποστήριξη για θέση αναπληρωτή κυβερνήτη, αντικαθιστώντας τον Eugen Nicolaescu, ανέφεραν.

Μερικά από τα υπάρχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο Κριστιάν Πόπα και ο Τσάμπα Μπαλίν, πιθανότατα θα έχουν επίσης ανανέωση των θητειών τους, ενώ ο προεδρικός σύμβουλος Κοσμίν Μαρινέσκου μπορεί επίσης να συμμετάσχει στην ομάδα, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή