Σε τροχιά ανάπτυξης  βρίσκεται το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της Ρουμανίας που οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η αυξανόμενη προβολή, η εμφάνιση νέων πηγών κεφαλαίου, η συγκέντρωση εξειδικευμένου ταλέντου και η υποστηρικτική κοινότητα. Καθώς το οικοσύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται, η Ρουμανία μπορεί να γίνει ένας εξέχων παίκτης στην παγκόσμια αρένα των νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντας ένα γόνιμο έδαφος για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, εκτιμά σε ειδική μελέτη το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας «The Recursive», το ρουμανικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων κατά τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί αξιοσημείωτα, προσελκύοντας την προσοχή επενδυτών, εξειδικευμένων ταλέντων και παγκόσμιων εταιρειών, καταλαμβάνοντας σταδιακά αθόρυβα μια σημαντική θέση ως κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης.

Ο χάρτης των startups στην Ελλάδα – Οι τεχνοβλαστοί στα Πανεπιστήμια

Το  2023, ο αριθμός των ρουμανικών startups έφθασε στις 2.500, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, από την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη έως το fintech. Η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων έφθασε στα περίπου 90 εκ. Ευρώ  παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με το 2022, όταν οι νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν συνολικά 101,7 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση «How to Web» Romanian Venture Report. Παρ’ όλα αυτά, αξιόλογους γύρους χρηματοδότησης εξασφάλισαν οι FlowX, Digitail, Creatopy  ) και η Druid AI.

Αναφορικά με το επενδυτικό  τοπίο, 13 κεφάλαια VC, 5 Angel Investors και άλλοι φορείς κυριάρχησαν στην αγορά.  Τα σημαντικότερα VC’s είναι τα εξής: Early Game Ventures https://earlygame.vc/, SeedBlink https://seedblink.com/ , Sparking Capital https://www.sparkingcapital.com/ , Roca X https://rocax.ro/, GapMinder VC https://gapminder.vc/  και Underline Ventures https://underline.vc/ , τα οποία και παρέχουν στους ιδρυτές κεφάλαια, εμπειρία και καθοδήγηση.

Από τις ομάδες των Angel Investrors αναφέρονται οι:  T.A.N./Transylvania Angels Network  https://taninvest.ro/ ,   Growceanu  https://growceanu.com/ , TechAngels  https://techangels.ro/ , Bravva https://bravva.ro/ και WIT Angels Club https://witangels.club/. Από τους λοιπούς φορείς αναφέρονται οι : TVP Family Office ,https://www.octavianpatrascu.com/en/about-me/, Hellen’s Rock  https://www.hellensrock.com/ και Talpes Family.

Τεχνολογικό ταλέντο

Αναφορικά με το τεχνολογικό ταλέντο και το εργατικό δυναμικό σήμερα υπάρχουν  180.000 επαγγελματίες πληροφορικής. Η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης νεοφυούς επιχείρησης απαιτεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και η Ρουμανία μπορεί να το προσφέρει. Διαθέτοντας μια δεξαμενή 180.000 εξαιρετικά ταλαντούχων ατόμων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας και της μηχανικής, η χώρα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Με πέντε κορυφαία τεχνικά πανεπιστήμια (σ.σ. Politehnica University of Bucharest, Technical University of Cluj-Napoca , University of Bucharest  ,Politehnica University of Timisoara και Babes-Bolyai University in Cluj Napoca), ισχυρές μαθηματικές δεξιότητες και το 99% των φοιτητών να σπουδάζουν μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να βρουν την ομάδα που τους ταιριάζει. Η έξαρση της δημοτικότητας της εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επιτρέπει περαιτέρω στους ιδρυτές να προσλαμβάνουν εξειδικευμένους συναδέλφους πέρα από τα σύνορα της πόλης ή της χώρας.

Οι πρωτοβουλίες

Οι πρωτοβουλίες και η υποστήριξη οικοσυστημάτων αφορά σε  13 θερμοκοιτίδες και 3 μεγάλα συνέδρια.

Οι συμμετέχοντες στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ρουμανία,  αναγνωρίζουν τη σημασία της καλλιέργειας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θέτοντας τα θεμέλια για πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνεργασία και την ευαισθητοποίηση. Θερμοκοιτίδες και επιταχυντές όπως οι Techcelerator https://techcelerator.co/, Innov-X https://www.innovx.eu/ , MyIDEA https://myidea.ro/ , Launch https://launchaccelerator.co/ και RubikHub https://rubikhub.ro/ , καθώς και συνέδρια όπως τα How to Web https://www.howtoweb.co/ ,  Techsylvania https://techsylvania.com/, RoStartup https://rostartup.com/ , φέρνουν σε επαφή κυβερνητικούς αξιωματούχους, επενδυτές από ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ταλαντούχους επιχειρηματίες και άλλους βασικούς παράγοντες για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων και την προώθηση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ιστορίες επιτυχίας

Οι ιστορίες επιτυχίας αφορούν στις  UiPath και MultiversX (τέως Elrond) που είναι και οι ρουμανικοί μονόκεροι. Κάθε ακμάζον οικοσύστημα διαθέτει ιστορίες επιτυχίας, και η Ρουμανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η προβολή των επιτευγμάτων των νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση όχι μόνο εμπνέει τους επίδοξους επιχειρηματίες αλλά και αναδεικνύει τις δυνατότητες της ρουμανικής σκηνής νεοφυών επιχειρήσεων. Εταιρείες όπως η UiPath (IPO στο NYSE), η MultiversX (τέως Elrond, αποτίμηση 1 δισ. δολάρια σε μόλις 3 χρόνια), η Bitdefender (συνολική χρηματοδότηση 190 εκατ. Δολάρια), η FintechOS (συνολική χρηματοδότηση 100 εκατ. Δολάρια) και άλλα αξιοσημείωτα ονόματα όχι μόνο έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά έχουν γίνει και παγκόσμιοι πρωτοπόροι, τοποθετώντας τη Ρουμανία στον χάρτη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το 2023, η Ρουμανία έχασε 3 θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων/Global Startup Ecosystem Index, έχοντας πλέον τοποθετηθεί στην 8η θέση στην Ανατολική Ευρώπη και στην 42η θέση παγκόσμια. Σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, η σημαντικότερη πόλη για την οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στη Ρουμανία, είναι η πρωτεύουσα Βουκουρέστι η οποία βρίσκεται στην 8η θέση στην Ανατολική Ευρώπη και στην 110η θέση παγκόσμια, ενώ ακολουθούν οι : Cluj Napoca η οποία βρίσκεται στην 24η θέση στην Ανατολική Ευρώπη και στην 350η θέση παγκόσμια και η Τιμισοάρα η οποία βρίσκεται στην 43η θέση στην Ανατολική Ευρώπη και στην 606η θέση παγκόσμια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups