Ο χρυσός κατέκτησε νέα κορυφή με την τιμή σποτ να ανεβαίνει στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα. Το ασήμι σημείωσε επίσης υψηλά πολλών ετών νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης και ο βιομηχανικός μεταλλικός χαλκός.

Οι τιμές παρά τις διακυμάνσεις εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση τους επόμενους 12 μήνες.

Τα bets των funds στα μέταλλα απειλούν τις μεγάλες βιομηχανίες

Ο χρυσός

Σήμερα, η τιμή spot του χρυσού διαπραγματεύεται στα 2.351,3 $. Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου διατήρησαν την ανοδική τους δυναμική εν μέσω ανανεωμένης υποχώρησης του δολαρίου ΗΠΑ και υποχώρησης των αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου, ανέφερε η ANZ σε πρόσφατο σημείωμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

«Ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνέχισαν να ενισχύουν τη ζήτηση ενός ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, μια εντυπωσιακή άνοδος της ζήτησης χρυσού στην Κίνα το 1ο τρίμηνο του 2024 τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό το ράλι τιμών», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ANZ.

Η Κίνα είναι αυτή πρώτη σε καταναλωτική ζήτηση για χρυσό, αφού ξεπέρασε την Ινδία το 2023 και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο.

Οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή των αγορών χρυσού, αγοράζοντας 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, αύξηση 10% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Το WGC αναμένει ότι η ζήτηση για κινεζικά κοσμήματα θα παραμείνει σε υψηλά ποσοστά φέτος ή ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το 2023.

Οι αναλυτές στρατηγικής της UBS σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον χρυσό στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέλος Σεπτεμβρίου και στα 2.600 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Οι ανοδικές προοπτικές της τράπεζας οφείλονται στην ισχυρότερη κινεζική ζήτηση, πέρα ​​από μια σειρά από ήπια στοιχεία για τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τα οποία οδήγησαν σε κάποια ανατιμολόγηση των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να πιέζουν τον χρυσό καθώς καθιστούν τα ομόλογα – επίσης ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο – μια πιο ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές.

«Πιστεύουμε ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να σημειώνει νέα υψηλά», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής για τα πολύτιμα μέταλλα της UBS, Joni Teves, στο «Street Signs Asia» του CNBC τη Δευτέρα.

Ο «φτωχότερος ξάδερφος» του χρυσού

Σε ό,τι αφορά το ασήμι, το οποίο στις αγορές είναι γνωστό και ως ο φτωχότερος ξάδερφος του χρυσού, η πορεία του είναι ανάλογη.

Όπως αναφέρει το CNBC ενώ το ασήμι τείνει να παίζει το «δεύτερο βιολί» στο κίτρινο μέταλλο, τα δύο μοιράζονται μια θετική συσχέτιση όσον αφορά τις τιμές, αν και με καθυστέρηση από την πλευρά του ασημιού.

«Το ασήμι ήταν αναμφισβήτητα ακόμα πιο ενδιαφέρον – τελικά κατάφερε να απολαύσει μια αξιοπρεπή άνοδο», είπε στο CNBC μέσω email ο Νίκος Καβάλης, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων έρευνας πολύτιμων μετάλλων Metals Focus. Ανέφερε ότι καθώς η αγορά γίνεται πιο άνετη και πείθεται για την ανοδική πορεία του χρυσού, περισσότεροι από αυτούς τους επενδυτές στρέφονται στο ασήμι.

Το ασήμι σημείωσε ράλι πέραν των 31 δολαρίων ανά ουγγιά σε υψηλό άνω των δέκα ετών την περασμένη Τετάρτη εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών και προκλήσεων προσφοράς. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 31,6 δολάρια ανά ουγγιά.

«Πιστεύουμε ότι [το ασήμι είναι] το πολύτιμο μέταλλο στην καλύτερη θέση για να ωφεληθεί πραγματικά από τις υψηλότερες τιμές του χρυσού. Υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συσχετισμός εκεί», είπε ο Τέβες.

Πρόσθεσε ότι όταν η Fed χαλαρώνει, το ασήμι βρίσκεται σε «καλή θέση να ξεπεράσει πραγματικά τον χρυσό», ειδικά καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης παραμένουν σφιχτά.

«Η βραδύτερη ανάπτυξη της παραγωγής ορυχείων και η ισχυρή βιομηχανική ζήτηση υποδηλώνουν ότι η προσφορά καθυστερεί τη ζήτηση, γεγονός που θα διατηρήσει την αγορά σε διαρθρωτικό έλλειμμα», δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ.

Το ασήμι χρησιμοποιείται εκτενώς για βιομηχανικούς σκοπούς και ενσωματώνεται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

Ο Καβάλης της Metal Focus είπε ότι άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα, το παλλάδιο και το ρόδιο είναι όλα σε ελλείμματα φέτος και ως εκ τούτου θα πρέπει να δουν υποστηρικτικές τιμές.

Ο χαλκός

Ο χαλκός, επίσης, είχε πρόσφατα τη λαμπρή του στιγμή, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 10.857 δολαρίων ανά τόνο την περασμένη Τρίτη προτού υποχωρήσει. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 10.256 δολάρια ανά τόνο.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου έχουν «υποστηριχτεί καλά από τη στεγανότητα της προσφοράς» φέτος, δήλωσε η ANZ, καθώς οι περιορισμοί προσφοράς αυξάνονται. Η International Copper Study Group (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για πλεόνασμα προσφοράς για το μέταλλο φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγής.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο ορυχείο χαλκού Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πανεθνικές διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025 καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

«Τα ισχυρά κέρδη για τα βιομηχανικά μέταλλα και το σύμπλεγμα των πολύτιμων μετάλλων στηρίζουν τις οικονομικές και φυσικές εισροές και το ανοδικό κλίμα», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σε σημείωμα νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι είναι ένας «ανοδικός κόσμος για τα μέταλλα».

Η βασική περίπτωση της επενδυτικής τράπεζας είναι τώρα η ενοποίηση των τιμών του χαλκού τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αλλά πιστεύει ότι ο χαλκός έχει ακόμα περιθώρια να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης της Fed και την παγκόσμια ανάκαμψη της μεταποίησης.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο χαλκός βρίσκεται σε τροχιά προς 12 χιλιάδες δολάρια/τόνο και 15 χιλιάδες δολάρια/τόνο στην περίπτωση των ταύρων μας τους επόμενους 12-18 μήνες», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Citi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities