
Η Ελβετία κινδυνεύει να ξεπεραστεί ως παγκόσμιος κόμβος διαχείρισης πλούτου, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδράσουν υπερβολικά στην κατάρρευση της Credit Suisse, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι.
Ο Ερμότι, ο οποίος επανήλθε ως επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της Ελβετίας λίγες μέρες αφότου έσωσε τον πρώην αντίπαλό του πέρυσι, είπε ότι η χώρα χρειάζεται τις τράπεζές της για να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί παγκοσμίως.
«Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται επιθετικά και σημειώνουν μεγάλη πρόοδο για το στέμμα της υπεράκτιας διαχείρισης πλούτου που κατέχει σήμερα η Ελβετία», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο πανεπιστήμιο της Λουκέρνης το βράδυ της Τρίτης.
«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να προσποιούμαστε ότι αρκεί μόνο οι τοπικές τράπεζες να ανταγωνίζονται σκληρά στο εσωτερικό».
Ελβετία: Οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της UBS
Μεταρρύθμιση στην Ελβετία
Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο Ερμότι και η UBS έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο διστακτική συζήτηση με τις ελβετικές αρχές στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης στη χώρα.
Το κύριο σημείο κολλήμματος μεταξύ των δύο πλευρών είναι εάν οι τράπεζες με διεθνείς θυγατρικές θα πρέπει να υποχρεωθούν να διατηρούν επιπλέον κεφάλαια, ένα μέτρο που προτείνεται φέτος από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών σε μια κίνηση που θα επηρεάσει κυρίως την UBS.
Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η αλλαγή του κανόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις μεταξύ 15 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την UBS, με την υπουργό Οικονομικών Karin Keller-Sutter να δηλώνει ότι οι εκτιμήσεις ήταν «εύλογες».
Ο Ερμότι και ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στην ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια. Έχουν επίσης απορρίψει την κριτική ότι η συνδυασμένη UBS και Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για την ελβετική οικονομία.
«Υπάρχουν πάρα πολλές ανενημέρωτες, λαϊκίστικες και φοβερές φωνές στα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και τον ακαδημαϊκό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον κίνδυνο ύπαρξης μιας μεγάλης τράπεζας με έδρα τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερμότι από τη Λουκέρνη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα, παρουσίασε μια διαφάνεια που έδειχνε ότι ο τομέας διαχείρισης πλούτου του Χονγκ Κονγκ επεκτείνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6% και πρόκειται να ξεπεράσει την Ελβετία έως το 2027, ενώ της Σιγκαπούρης αυξανόταν κατά 9% φλερτάροντας με την τρίτη θέση.
«Τα ξένα χρηματοπιστωτικά κέντρα θα ωφεληθούν εάν η Ελβετία περιόριζε την ικανότητά της να διατηρεί ηγετική παρουσία στο εξωτερικό», υπογράμμισε
«Για να διατηρήσει το προβάδισμα της Ελβετίας, το χρηματοοικονομικό και βιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας πρέπει να περιλαμβάνει έναν παγκόσμιο συμμετέχοντα. Σήμερα αυτή είναι η UBS».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια