
Προ των πυλών βρίσκεται η πολυαναμενόμενη εδώ και 15 μήνες υπουργική απόφαση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «το κείμενο είναι έτοιμο και αναμένεται η γνωμοδότηση της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την τελική υπογραφή από την πολιτική ηγεσία». Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια άτυπη διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αγορά, πριν τη δημοσίευσή της προς τα τέλη του μήνα.
Σε αυτή εκτός από τον τρόπο εφαρμογής του net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμό) που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξειδικευτούν και ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί στον νόμο 5037/2023 για τη συλλογική αυτοκατανάλωση. Δηλαδή για αυτοκαταναλωτές ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που ενεργούν από κοινού, με άλλα λόγια για ενοίκους πολυκατοικιών ή και για εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία σε επαγγελματικά κτίρια κλπ.
ΑΔΜΗΕ: Επιδόσεις υψηλής τάσης στο α’ τρίμηνο 2024 – Στα 36,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη
Ειδικότερα για τους συγκεκριμένους καταναλωτές, οι νέες ρυθμίσεις έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το νέο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και οι καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
Η αναμενόμενη υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια. Παράλληλα, θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη σύνδεση των σταθμών και την αποτελεσματική λειτουργία του σχήματος συλλογικής αυτοκατανάλωσης, σε σχέση με τους Διαχειριστές του δικτύου και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.
Μέσω Χρηματιστηρίου η αποζημίωση της περίσσειας ενέργειας
Όσο για το νέο σχήμα του net-billing, στο οποίο θα υπάγονται πλέον όλα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία υποβάλλεται αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών ΑΠΕ και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός και ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (virtual net-billing).
Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του net-billing έχει αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να γίνεται οριζόντια, δηλαδή με τους ίδιους όρους τόσο για τα συστήματα που εγκαθιστούν τα νοικοκυριά όσο και για τα μεγαλύτερα των επιχειρήσεων. Δηλαδή όλοι οι αυτοκαταναλωτές θα πρέπει να πωλούν την περίσσεια ενέργειας που δεν ιδιοκαταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται στη χονδρεμπορική αγορά . Άρα οι κάτοχοι του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να συμβληθούν με κάποιο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), ρόλο που στην περίπτωση των νοικοκυριών θα αναλάβει ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).
Πώς θα πωλείται
«Η περίσσεια ενέργεια θα πωλείται στην εκάστοτε τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε επίπεδο τετάρτου. Δηλαδή το φωτοβολταϊκό στην ταράτσα θα παράγει, το νοικοκυριό θα καταναλώνει όσο χρειάζεται. Για την περίσσεια ενέργεια θα πρέπει το νοικοκυριό να συμβληθεί με τον ΔΑΠΕΕΠ και οι επιχειρήσεις με έναν ΦΟΣΕ οι οποίοι θα πωλούν την πλεονάζουσα παραγωγή με τις τιμές που θα διαμορφώνονται κάθε τέταρτο στο Χρηματιστήριο. Στο τέλος του μήνα θα κάνουν τον λογαριασμόκαι θα πιστώνουν τα χρήματα στους δικαιούχους», σημειώνει πηγή του ΥΠΕΝ.
Πάντως, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς για να είναι βιώσιμο ένα έργο με net-billing, θα πρέπει στο φωτοβολταϊκό να προστεθεί μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας.
Και καταλήγει: «Υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να επιδοτείται η μπαταρία και μέρος του φωτοβολταϊκού. Διαφορετικά θα πρέπει να μηδενιστεί το ΦΠΑ, οπότε μαζί με την έκπτωση δαπανών που ήδη προβλέπεται να περιοριστεί το κόστους προμήθειας όλου του συστήματος σχεδόν στο μισό».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία