
Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας διερευνούν την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας ως τρόπο προώθησης της χρηματοπιστωτικής ένταξης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών.
Η υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος, ωστόσο, απαιτεί προσεκτική εξέταση. Οι χώρες αυτών των περιοχών, που καλύπτουν μια διαφορετική ομάδα οικονομιών που εκτείνεται από το Μαρόκο και την Αίγυπτο έως το Πακιστάν και το Καζακστάν, πρέπει να σταθμίσουν η καθεμία το δικό της μοναδικό σύνολο συνθηκών.
Πολλές από τις 19 χώρες που διερευνούν επί του παρόντος ένα ψηφιακό νόμισμα βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Το Μπαχρέιν, η Γεωργία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν περάσει στο πιο προχωρημένο στάδιο της «απόδειξης της σύλληψης». Το Καζακστάν είναι το πιο προχωρημένο ύστερα από δύο σχετικά πιλοτικά προγράμματα.
Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν δυνητικά να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών υπηρεσιών πληρωμών. Αυτό φαίνεται να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους εξαγωγείς πετρελαίου και τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, δηλαδή το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διασυνοριακές πληρωμές τείνουν να παρουσιάζουν τριβές, όπως διαφορετικές μορφές δεδομένων και κανόνες λειτουργίας σε διάφορες περιοχές και πολύπλοκους ελέγχους συμμόρφωσης.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη εισαγάγει διασυνοριακές τεχνολογικές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την προώθηση των πληρωμών σε ψηφιακό νόμισμα μεταξύ των χωρών. Ενα παράδειγμα είναι το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών Buna, το οποίο δημιουργήθηκε από το Αραβικό Νομισματικό Ταμείο το 2020.
Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να προωθήσουν τη χρηματοπιστωτική ένταξη προωθώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά πληρωμών και επιτρέποντας τη διευθέτηση των συναλλαγών πιο άμεσα και με λιγότερη διαμεσολάβηση, μειώνοντας με τη σειρά τους το κόστος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και καθιστώντας τις πιο προσιτές. Σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, καθώς δεν ενδιαφέρονται για την επίτευξη κέρδους. Ομοίως, ο επακόλουθος αυξημένος ανταγωνισμός στην αγορά πληρωμών από μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει την αναβάθμιση των τεχνολογικών πλατφορμών και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών πληρωμών, βοηθώντας τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να φτάσουν σε περισσότερους ανθρώπους. Οι χώρες του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας, οι εισαγωγείς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό το δυνητικό όφελος.
Οι Serpil Bouza, Marcello Miccoli, Borislava Mircheva είναι επικεφαλής οικονομολόγος, επικεφαλής χρηματοοικονομικού τομέα και οικονομολόγος για τη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο