
Κατά 560.000 στερλίνες αυξήθηκαν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών του FTSE 100, και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε σχεδόν 5 εκατομμύρια £ πέρυσι, ανακάμπτοντας στα επίπεδα του 2017.
Τα στοιχεία έρχονται καθώς τα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζουν για υψηλότερες πληρωμές προκειμένου να ανταγωνιστούν τους διεθνείς εταίρους τους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου τα αφεντικά των εταιρειών αμείβονται σημαντικά περισσότερο.
Μισθοί: Αυξήσεις στα μπόνους των golden boys της Wall Street
Η αύξηση της μέσης αμοιβής προήλθε από «ένα μικρό αριθμό εταιρειών που πραγματοποιούν πραγματικά μεγάλα μπόνους αμοιβών αντί για μεγάλες αυξήσεις σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Luke Hildyard, διευθυντής στο High Pay Center think-tank, το οποίο συγκέντρωσε τα δεδομένα.
Ο αριθμός των εταιρειών blue-chip που πληρώνουν τα αφεντικά τους πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες αυξήθηκε από τέσσερις το 2022 σε εννέα το 2023.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η μέση αμοιβή αυξήθηκε πιο συγκρατημένα από 4,1 εκατ. £ σε 4,19 εκατ. £, σύμφωνα με την ανάλυση του High Pay Centre.
Οι μισθοί στη Βρετανία
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Sir Pascal Soriot, παρέμεινε το πιο ακριβοπληρωμένο αφεντικό του FTSE με συνολική αμοιβή £16,9 εκατ., από 15,1 εκατ. £ ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Έρικ Ένγκστρομ και ο Τσαρλς Γούντμπερν – οι επικεφαλής της Relx και της BAE Systems – πληρώθηκαν ο καθένας με περισσότερα από 13 εκατομμύρια λίρες.
Το αφεντικό της Rolls-Royce, Tufan Erginbilgiç, έλαβε παρόμοια αμοιβή, αλλά αυτό περιελάμβανε ένα εφάπαξ μπόνους μετοχών ύψους 7,5 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο δεν θα κατοχυρωθεί πλήρως μέχρι το 2028, για να τον αποζημιώσει για τις μετοχές που έχασε όταν εντάχθηκε από την προηγούμενη δουλειά του στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Οι αποδοχές του Soriot θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι φέτος, καθώς η AstraZeneca τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε σε μεγάλους εισηγμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο ομίλους, όπως ο Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η Smith & Nephew, κερδίζοντας τη στήριξη των μετόχων για υψηλότερα πακέτα αμοιβών στελεχών.
Το αφεντικό του LSEG, David Schwimmer, δήλωσε τον Φεβρουάριο: «Εάν το Λονδίνο έχει φιλοδοξία να γίνει παγκόσμιο κορυφαίο οικονομικό κέντρο και να προσελκύσει εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσελκύσει ταλέντα παγκόσμιας κλάσης».
Η ανάλυση καλύπτει όλα τα πακέτα αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και προγραμμάτων κινήτρων.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των αμοιβών των στελεχών προέρχεται από μπόνους και μετοχές που συνδέονται με την απόδοση. Για παράδειγμα, η τιμή της μετοχής της Relx έχει αυξηθεί περίπου επτά φορές από τότε που ανέλαβε ο Engstrom το 2009.
Η αμοιβή 12,7 εκατομμυρίων λιρών της διευθύνουσας σύμβουλου της GSK, Dame Emma Walmsley, την έκανε την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα.
Η μέση αμοιβή για τις έξι εταιρείες που είχαν γυναίκες διευθύνοντες συμβούλους για ολόκληρο το έτος ήταν λίγο κάτω από 2,7 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με σχεδόν 4,2 εκατομμύρια λίρες για τους άνδρες.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της