Οι γυναίκες ηγούνται περισσότερων κεντρικών τραπεζών από ποτέ ωστόσο η ισοτιμία των τιμόνι των κεντρικών ιδρυμάτων έχει πολλή δουλειά για να επιτευχθεί.

Ο αριθμός των γυναικών σε θέσεις διοικητών αυξήθηκε σε 29 φέτος από 23 πέρυσι, αν και αυτό άφησε το μερίδιο των γυναικών ηγετών μόλις στο 16% των 185 κεντρικών τραπεζών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου από το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων. Η μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων στις ανώτερες θέσεις μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ποικιλομορφίας της σκέψης και των ελέγχων και ισορροπιών, συμβάλλοντας με τη σειρά της στην αύξηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στη βελτίωση των επιδόσεων, σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ.

Εβδομάδα χρησμών από τις κεντρικές τράπεζες για τα επιτόκια

Ο μακρύς δρόμος της ισότιμης εκπροσώπησης

Οι διορισμοί φέτος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Παπούα-Νέα Γουινέα αποτελούν παραδείγματα για το πώς οι μικρότερες οικονομίες οδηγούν σε μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, σύμφωνα με το OMFIF, μια δεξαμενή σκέψης για νομισματικά, οικονομικά και επενδυτικά θέματα με έδρα το Λονδίνο.

Η φετινή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε έρευνες που διεξάγονται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά το Διάγραμμα δείχνει πώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη πολλά περιθώρια για να σημειώσουν πρόοδο προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ισότητας στις τάξεις των κορυφαίων φορέων χάραξης πολιτικής που κατευθύνουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία που αποδεικνύουν τον αγώνα των γυναικών στις κεντρικές τράπεζες, καθώς και στον κλάδο των οικονομικών επιστημών, όπου εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται ακόμη και μετά από σταθερά κέρδη.

Δεν πέτυχαν πλήρως οι πολιτικές

Μια πρώτη στο είδος της έρευνα του ΔΝΤ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις αντίστοιχες τράπεζες της Ομάδας των Επτά έδειξε πέρυσι ότι λιγότεροι από τους μισούς υπαλλήλους στα εν λόγω ιδρύματα είναι γυναίκες, αλλά κατά μέσο όρο μόνο το ένα τρίτο των γυναικών είναι οικονομολόγοι ή διευθυντές. Η κατάσταση υπογραμμίζει πώς οι πολιτικές για την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των φύλων ήταν μόνο εν μέρει επιτυχείς.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σναμπέλ έχει αναφερθεί σε μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ των φύλων στα οικονομικά,μια ανισορροπία την οποία το ίδρυμα είναι αποφασισμένο να αλλάξει στο δικό του προσωπικό. Η Σναμπέλ σημείωσε σε ομιλία της το 2020 ότι τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα και ότι οι ευκαιρίες καθοδήγησης και η εξασφάλιση παιδικής μέριμνας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

Οι τελευταίες προσθήκες στον κατάλογο των χωρών που όρισαν γυναίκα ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έγιναν τον Ιανουάριο, όταν η Jasmina Selimović ξεκίνησε την εξαετή θητεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Elizabeth Genia διορίστηκε στην κορυφαία θέση, αφού διετέλεσε υπηρεσιακή διοικητής. Πέρυσι, η Μισέλ Μπούλοκ έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Η Καμπότζη, η Γεωργία, η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο διόρισαν επίσης γυναίκες επικεφαλής των νομισματικών τους αρχών πέρυσι, σύμφωνα με τον δείκτη ισορροπίας των φύλων του OMFIF για το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News