Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας μεταξύ των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσων στη Βρετανία, λόγω της ανησυχίας που προκαλούν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για αυξήσεις φόρων.
Το Ινστιτούτο Διευθυντών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει έκανε «βουτιά» στο -12, από το υψηλό τριετίας στο +7 τον Ιούλιο. Οι βαθμολογίες υπολογίζουν την ποσοστιαία διαφορά στους ερωτηθέντες που δηλώνουν απαισιόδοξοι για την οικονομία έναντι εκείνων που λένε ότι είναι αισιόδοξοι.
Βρετανία: Φόβοι για φοροκαταιγίδα λόγω δημοσιονομικής εκτροπής
«Η ροή ειδήσεων των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και τις φθινοπωρινές αυξήσεις φόρων έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλίου», δήλωσε η Άννα Λιτς, επικεφαλής οικονομολόγος του λόμπι. Προέτρεψε την κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο με τις επιχειρήσεις στα σχέδιά της για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία οι ηγέτες των εταιρειών είπαν ότι μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.
Η έρευνα σε 715 ηγετικά στελέχη εταιρειών έδειξε απότομη αύξηση της ανησυχίας σχετικά με τους φόρους επιχειρήσεων και απασχόλησης.
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία με συντριπτική νίκη στις 4 Ιουλίου, αναμένεται να αυξήσει τους φόρους αφού κατηγόρησε διά στόματος της υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών ότι άφησε τη χειρότερη κληρονομιά από οποιαδήποτε άλλη μεταπολεμική κυβέρνηση και ότι δημιούργησε και συγκάλυψε μια μαύρη τρύπα 22 δισ. στερλινών (2,9 δισ. ευρώ).
Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς απέρριψε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις βασικές πηγές εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο φόρος εισοδήματος, η Εθνική Ασφάλιση και ο ΦΠΑ. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από εισφορές όπως ο φόρος υπεραξίας.
Ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, οι Εργατικοί πρότειναν μια ριζική διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά φαίνεται να κάνουν στροφή από ένα μέρος αυτών των εξαγγελιών.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Διευθυντών (IoD) αποκάλυψε επίσης μια απότομη πτώση στην εμπιστοσύνη των διευθυντών στις προοπτικές των ίδιων των εταιρειών του, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο +23 τον Αύγουστο, έναντι +36 τον Ιούλιο.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία