
Πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή μέσω του βυθού της Μεσογείου.
«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.
Μιλώντας στο Reuters, o κ. Αντωνίου είπε ότι είναι πιθανό το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.30 σήμερα Τρίτη. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη.
Η Αθήνα περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης της Λευκωσίας πάνω στο σχέδιο συμφωνίας που χτίστηκε την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του ΑΔΜΗΕ και της Nexans.
Τα «μπρος πίσω» των Κυπρίων στο έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου έχουν θορυβήσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αθήνα, Βρυξέλλες και τους Γάλλους της Nexans οπότε αν και οι προσδοκίες για το υπουργικό συμβούλιο της Λευκωσίας αύριο Τρίτη 17 του μηνός είναι θετικές, εντούτοις οι υπόλοιπες πλευρές εμφανίζονται και επιφυλακτικές.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισέλθει μέτοχος στη Great Sea Interoconnector με 100 εκατ. ευρώ
88η ΔΕΘ – OT FORUM – Σκυλακάκης: Το μήνυμα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Η συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία για να προχωρήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης 10 του μηνός προβλέπει τρία σημεία.
Και επ’ αυτής καλείται το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποφασίσει αύριο αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακοινώσει τη θετική απόφαση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.
Τα τρία σημεία της συμφωνίας είναι:
1. Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.
Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
2. Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector.
Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.
3. Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.
Αυτήν την εβδομάδα θα επανακαθορισθεί και η στάση των Γάλλων κατασκευαστών της Nexans
Οι αποφάσεις
Η εβδομάδα που ξεκινά για το έργο, το οποίο τείνει να χαρακτηριστεί ως «καλώδιο των αναστεναγμών…», σύμφωνα με διπλωματική πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι κρίσιμη.
Τα δύο ορόσημα είναι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεδριάζει αύριο 17 του μηνός και η επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο διάστημα αυτό κι εφόσον οι Κύπριοι επικυρώσουν τη συμφωνία, αναμένεται να ξεκλειδώσει και η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου με τη ΡΑΕΚ να εκδίδει νέες αποφάσεις.
Φυσικά, αυτήν την εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες, θα επανακαθοριστεί και η στάση των Γάλλων κατασκευαστών της Nexans.


Latest News

Στηρίζει η Κομισιόν τη διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι είπε η φον ντερ Λάιεν
Στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης και Αφρικής αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση