
Συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που πυροδοτήθηκε από την Τρίτη το μεσημέρι, πριν καν εκτελεστεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, απλώς με την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι επείκειται μια τέτοια επίθεση.
Δύο είναι οι παράγοντες που έχουν να σταθμίσουν οι επενδυτές: αφενός η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αφετέρου τα δεδομένα σε σχέση με τον παγκόσμιο εφοδιασμό.
Αυτή την ώρα το Brent διαμορφώνεται στα 74,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα 71,ο2 βρίσκεται το αμερικανικό αργό.
ΟΠΕΚ+: Σαουδάραβας υπουργός προειδοποιεί για πετρέλαιο στα 50 δολάρια παρά τις εντάσεις
Το Ιράν ενεπλάκη στη σύγκρουση την Τρίτη, εκτοξεύοντας περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, πυροδοτώντας περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι οι τιμές του πετρελαίου διατηρούσαν μικρές διακυμάνσεις με πτωτική τάση, έχοντας σημειώσει απώλειες της τάξης του 19% από τις αρχές Ιουλίου. Μόλις οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Brent σημείωσε άλμα περίπου 2 δολαρίων/βαρέλι για να κλείσει την Τρίτη το βράδυ, αφότου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, πάνω από τα 73 δολάρια/βαρέλι, υπό τον φόβο διακοπών στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.
Επαρκή αποθέματα
Η απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων την Τετάρτη επέδρασε αντισταθμιστικά στους φόβους για την επάρκεια πετρελαίου συγκρατώντας μεγαλύτερη άνοδο.
Τα αποθέματα αμερικανικού αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια σε 417 εκατομμύρια βαρέλια στις 27 Σεπεμβρίου, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 1,3 εκατ. βαρέλια. Αυτή η εξέλιξη καθησύχασε την αγορά ότι ο εφοδιασμός είναι επαρκής και μπορεί να αντέξει τις διαταραχές, όπως επεσήμαναν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ΑΝΖ. Επιπλέον, εξισορροπητικό ρόλο παίζει και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των χωρών του ΟΠΕΚ.
«Μετά την επίθεση του Ιράν, οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές ή να παραμείνουν πιο ασταθείς για λίγο περισσότερο, αλλά υπάρχει αρκετή παραγωγή, υπάρχει αρκετή προσφορά στον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της East Daley Analytics, Jim Simpson. Ο ΟΠΕΚ, μάλιστα, έχει αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα πετρελαίου για να αντισταθμίσει την πλήρη απώλεια ιρανικού εφοδιασμού, εάν το Ισραήλ κατστρέψει τις εγκαταστάσεις του Ιράν.
Οι φόβοι
Ωστόσο, οι traders ανησυχούν ότι ο ΟΠΕΚ θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση, εάν το Ιράν «απαντήσει» πλήττοντας εγκαταστάσεις των γειτόνων του στον Κόλπο.
«Η αποτελεσματικά διαθέσιμη πλεονάζουσα χωρητικότητα μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη εάν πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές σε χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.
Επίσης, χθες Τετάρτη, ο αμερικανικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο «σημαντικών αντίποινων» στην ιρανική επίθεση εντός των ημερών, και ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους θα μπορούσαν να συμεπριληφθούν και εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι