Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει φέρει επανάσταση και στον νομικό τομέα, προσφέροντας εργαλεία που επιτρέπουν στις μεγάλες εταιρείες να διαχειρίζονται πολύπλοκα νομικά ζητήματα πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος.

Δεν είναι λίγες εκείνες – ειδικά στις ΗΠΑ – που έχουν ενσωματώσει εργαλεία AI όπως το Microsoft Copilot και το CoCounsel. Μηχανές που δείχνουν τη δυνατότητα της AI να αυτοματοποιήσει χρονοβόρες νομικές διαδικασίες, όπως η σύνταξη και η αναθεώρηση συμβολαίων, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για τους νομικούς.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η εκμάθησή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, προβλέπει ο Αλτμαν

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν εσωτερικά εργασίες που παραδοσιακά ανατίθενταν σε εξωτερικά δικηγορικά γραφεία. Αυτό μειώνει την εξάρτηση από εξωτερικούς συνεργάτες και μειώνει σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι δικηγόροι που χρησιμοποιούν AI εξοικονομούν κατά μέσο όρο 30 λεπτά την ημέρα, χρόνος που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαχείριση πιο στρατηγικών ζητημάτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν τα νομικά τους ζητήματα

Οι μεγάλες εταιρείες αξιοποιούν την AI για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στον νομικό τομέα, καθώς οι εταιρείες μπορούν να διαχειρίζονται πιο εύκολα τα καθημερινά νομικά ζητήματα και να εστιάζουν στις πιο πολύπλοκες υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Για παράδειγμα, η Unilever έχει δημιουργήσει κέντρα παροχής νομικών υπηρεσιών σε διάφορες πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Μεξικό, τα οποία βασίζονται στην AI για την επεξεργασία μεγάλου όγκου νομικών εγγράφων και υποθέσεων.

Η υιοθέτηση της AI δεν περιορίζεται μόνο στην Unilever. Εταιρείες όπως η ASML και η Repsol έχουν επίσης εφαρμόσει συστήματα AI για την αυτοματοποίηση της αναθεώρησης συμβολαίων και της νομικής έρευνας. Η ASML χρησιμοποιεί το ContractMatrix για να επιταχύνει την αναθεώρηση νομικών εγγράφων και να μειώσει το κόστος προσφυγής σε εξωτερικούς δικηγόρους. Η Repsol, από την πλευρά της, έχει αναπτύξει το δικό της εργαλείο AI, το Lexia, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 12.000 υποθέσεις μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τα εξωτερικά νομικά γραφεία. Ορισμένες εταιρείες έχουν πλέον προσθέσει ρήτρες στα συμβόλαιά τους με εξωτερικούς συνεργάτες, απαιτώντας από αυτούς να μεταφέρουν τα οφέλη κόστους που προκύπτουν από τη χρήση της AI. Αυτό σημαίνει ότι οι εξωτερικοί δικηγόροι δεν μπορούν πλέον να χρεώνουν υπερβολικές αμοιβές για υπηρεσίες που μπορούν να επιτευχθούν πιο γρήγορα και φθηνότερα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαχείριση των νομικών υποθέσεων

Οι ειδικοί είναι πια βέβαιοι ότι η AI θα μετασχηματίσει πλήρως την οικονομία του νομικού τομέα, καθώς επιτρέπει στις μεγάλες εταιρείες να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος τις νομικές τους υποθέσεις. Αναφέρει επίσης ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλώς ένα «τεχνολογικό θαύμα», αλλά μια πραγματική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την ποιότητα των νομικών τους υπηρεσιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν τα νομικά τους ζητήματα. Από την αυτοματοποίηση της σύνταξης συμβολαίων μέχρι τη βελτίωση της απόδοσης των νομικών τμημάτων, η AI έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την αποδοτικότητα και την ανάπτυξη του κλάδου. Παρόλο που η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια υιοθέτησης, οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην AI βλέπουν ήδη σημαντικά οφέλη, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανταγωνιστικές και ευέλικτες στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο των νομικών υπηρεσιών.

Πώς Λειτουργεί

Σύνταξη και Αναθεώρηση Συμβολαίων: Τα εργαλεία AI, όπως το Copilot, μπορούν να αναλύσουν υπάρχοντα συμβόλαια και να δημιουργήσουν προσχέδια με βάση τις οδηγίες που λαμβάνουν. Επιπλέον, είναι σε θέση να εντοπίσουν πιθανές ασάφειες ή ατέλειες σε νομικά κείμενα και να προτείνουν διορθώσεις, μειώνοντας τα λάθη και επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Νομική Έρευνα: Το CoCounsel, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητά νομικά προηγούμενα, νομοθεσία και κανονισμούς με εξαιρετική ταχύτητα. Η τεχνολογία αυτή εξοικονομεί πολλές ώρες έρευνας, ενώ παράλληλα βοηθά τους δικηγόρους να εντοπίζουν τις πιο σχετικές πληροφορίες για μια υπόθεση.

Αναλύσεις και Προβλέψεις: Η AI μπορεί επίσης να αναλύσει τεράστιο όγκο δεδομένων από προηγούμενες νομικές υποθέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να προβλέπουν την πιθανότητα επιτυχίας σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή διαφωνίες, βελτιώνοντας τη στρατηγική τους.

Διαχείριση Εγγράφων και Συμμόρφωση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαχειριστεί και να οργανώσει μεγάλα αρχεία εγγράφων, εντοπίζοντας παραβιάσεις κανονισμών ή απαιτήσεις συμμόρφωσης.

Οφέλη

Εξοικονόμηση Χρόνου: Η AI αυτοματοποιεί χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η αναθεώρηση συμβολαίων και η νομική έρευνα, επιτρέποντας στους νομικούς να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικά καθήκοντα.

Ακρίβεια: Τα εργαλεία AI μπορούν να μειώσουν τα λάθη που προκαλούνται από ανθρώπινη αβλεψία.

Μείωση Κόστους: Η αυτοματοποίηση μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο και τις αμοιβές, καθιστώντας την νομική υποστήριξη πιο προσιτή.

Δεν το λες και λίγο…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου