Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη σύνταξη της αναθεώρησης-ορόσημο για τις ένοπλες δυνάμεις, σε μια ριζική ανατροπή του τρόπου λειτουργίας στο Whitehall.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναπτύσσει ένα ειδικά κατασκευασμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για μια συνολική αναθεώρηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, επιβεβαίωσε το υπουργείο στο POLITICO.

Η ΑΙ φέρνει επανάσταση και για τους νομικούς

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκε από την Palantir, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, η οποία κέρδισε το κυβερνητικό συμβόλαιο από τη Βρετανία αυτό το καλοκαίρι. Είναι η πρώτη φορά που η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημοσίευση μιας μεγάλης αναθεώρησης και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες του Whitehall.

Η ανασκόπηση χαιρετίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως παράδειγμα τεχνολογικής καινοτομίας που οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες από ορισμένους στην αμυντική βιομηχανία στη Βρετανία -μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης- ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για μια τόσο κρίσιμη επανεξέταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράβλεψη βασικών εισηγήσεων.

Βρετανία: Μία νέα αρχή για την άμυνα

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ανακοίνωσε τη Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση λίγες ημέρες μετά τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές του Ιουλίου, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μια νέα εποχή για την άμυνα» και υπονοώντας ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν «αποψιλωθεί» υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Η αναθεώρηση – υπό την ηγεσία του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον μαζί με τη Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – θα εξετάσει πτυχές των αμυντικών δυνατοτήτων της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών προσλήψεων, των νέων προμηθειών όπλων και του μέλλοντος του Trident, του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση δέχεται επίσης πιέσεις να ανακοινώσει πότε σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα στο 2,5% του ΑΕΠ, από το σημερινό 2,32%, αφού οι Εργατικοί έδωσαν μια αόριστη υπόσχεση προς αυτήν την κατεύθυνση πριν από τις εκλογές του Ιουλίου.

Τρεις άνθρωποι με γνώση της διαδικασίας, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα επισήμως, δήλωσαν στο POLITICO ότι η αναθεώρηση θα δημοσιευθεί έως τον Μάρτιο και ότι η κυβέρνηση θα περιγράψει την πολιτική της απάντηση έως το καλοκαίρι.

Ο αντίλογος

Ένας δεύτερος παράγοντας της αμυντικής βιομηχανίας προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ορισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να παίξουν με το σύστημα επαναλαμβάνοντας λέξεις που πιθανότατα θα περνούσαν από το φίλτρο του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσθεσαν ότι η αποκοπή του ανθρώπινου στοιχείου από τμήματα του έργου της διαλογής των υποβολών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να παραβλεφθούν κρίσιμες πληροφορίες, από τις ένοπλες δυνάμεις και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ορισμένες υποβολές θα μπορούσαν να έχουν αδικαιολόγητα προτεραιότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου