Eπίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Στην τελετή, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 15 Οκτωβρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος πραγματοποίησε μια μακροσκελή ομιλία με τίτλο “Road to Freedom: Economics and the Good Society” θίγοντας ζητήματα δημοκρατίας, ελευθερίας και φυσικά οικονομίας, στρέφοντας για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
«Χτύπημα» Στίγκλιτς στην Fed: «Πραγματικά κακά οικονομικά με τον πληθωρισμό»
Τον κ. Στίγκλιτς προσφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ενώ ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου οικονομολόγου.
Η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έγινε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγητή Στυλιανό Κώτσιο, ενώ η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγητή Νικόλαο Ηρειώτη.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς για τις αμερικανικές εκλογές
Σε έναν πιο ελαφρύ τόνο στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Στίγκλιτς μίλησε για τη χώρα μας λέγοντας πως τη νιώθει πλέον ως «δεύτερο σπίτι» και ανέφερε πώς ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 49 χρόνια.
Ορμώμενος από το Νόμπελ Οικονομίας για το 2024 το οποίο απονεμήθηκε στον Ντάρον Ατζέμογλου για τη λειτουργία των θεσμών στις δημοκρατικές κοινωνίες, ο κ. Στίγκλιτς σημείωσε πως σήμερα βλέπουμε πόσο εύθραστες μπορεί να είναι οι δημοκρατίες, φέρνοντας μάλιστα και ένα ελληνικό παράδειγμα, αυτό της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967.
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως πολλοί σήμερα φοβούνται ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που κινδυνεύουν να χάσουν τη Δημοκρατία τους, λόγω του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και έστρεψε τα βέλη του και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα σημειώνοντας πώς οι τελευταίοι πρόεδροι που εκλέχθηκαν από το συγκεκριμένο κόμμα το έκαναν όντας μειοψηφία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελευθερίας και άσκησε κριτική σε έναν καπιταλισμό χωρίς εμπόδια (unfettered capitalism), σημειώνοντας ότι η εμπειρία των περασμένων δεκαετιών έχει απέδειξει πως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και ισχυρότερους θεσμούς στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Επανερχόμενος στις αμερικανικές εκλογές υπογράμμισε πως σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν ελευθερίες οι οποίες διακυβεύονται, όπως η ελευθερία των ανθρώπων να κάνουν τις επιλογές τους και δήλωσε πως η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πολεμά για το μέλλον των Αμερικανών και την ελευθερία.
Ελευθερία, πειθώ και εκμετάλλευση
Για το ζήτημα της ελευθερίας ο Στίγκλιτς ανέφερε πως υπάρχει η ανάγκη της πειθούς σε μία κοινωνία και πως με το να παραδώσουμε λίγη από την ελευθερία μας, μπορούμε να βοηθήσουμε ττο κοινωνικό σύνολο, φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία και της θυσίες που έκαναν οι κοινωνίες κατά τη διάρκεια αυτής για το γενικότερο καλό και ότι αυτό ήταν κάτι «που άξιζε».
Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Στίγκλιτς ανέφερε πως πλέον βλέπουμε πως αυτές δεν είναι αποτελεσματικές και δη αυτές οι οποίες δεν ρυθμίζονται. Τόνισε πως οι δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βγάλει κέρδος είναι η δημιουργία καλύτερων προϊόντων με χαμηλότερο κόστος ή η εκμετάλλευση και συνεχίσε δηλώνοντας πως «δυστυχώς είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις κέρδη μέσω της εκμετάλλευσης» και αυτό είναι κάτι πουν βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε πως υπάρχει ανάγκη αυτό το φαινόμενο να ρυθμιστεί καθώς η ελευθερία της κοινωνίας να μην πέφτει θύμα εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερη από την ελευθερία αυτών που μπορούν να εκμεταλλεύονται τις κοινωνίες.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024