Σε πρόσφατη μελέτη της η Oxford Economics αναφέρει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 0,8% το 2024 ενώ για το 2025 θα πρέπει να αναμένεται μια μεγέθυνση της τάξης του 1,3%. Η μεταβολή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,2% (μεταβολή σε τριμηνιαία βάση).
Ο λόγος της αναθεώρησης αυτής είναι όχι το ΑΕΠ της Ιρλανδίας που είναι αρκετά ευμετάβλητο, αλλά και γενικότερα η αδύναμη προοπτική της Ευρωζώνης δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της μεγέθυνσης για το δεύτερο τρίμηνο προήλθε από το εξωτερικό εμπόριο.
Από την άλλη μεριά, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη (αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1% to 2024 κυρίως λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και της ελαφράς αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων) και οι επενδύσεις μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος κίνδυνος για την κατανάλωση προέρχεται από την αγορά εργασίας, η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζει αυξανόμενα σημάδια αδυναμίας, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, αν κάποιος δει τις εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο η δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχει μεγάλες προοπτικές καθώς αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρά τη δυναμική που προσέφερε η Γαλλική οικονομία μέσω της οργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων (τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος Economic Sentiment Indicator (ESI) της Ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρώς, λόγω της μεγάλης μηνιαίας αύξησης στη Γαλλία και των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και παρέμεινε κάτω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του λόγω των ασθενέστερων επιδόσεων κυρίως σε Γερμανία και Ιταλία).
Αναφορικά με τον πληθωρισμό αναμένεται να προσεγγίσει το 2,3% για το 2024 ελαφρώς δηλαδή πάνω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για 2% και το 1,5% του 2025. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός παρουσίασε πτωτική πορεία κάτι που δίνει το έναυσμα ώστε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.
Πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφτασε στο 2,2% (από 2,6% τον Ιούλιο) κάτι που οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε ελάχιστα λόγω των υψηλότερων τιμών που εμφανίστηκαν στις υπηρεσίες.
Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αναμένεται να γίνουν αποπληθωριστικές στο σύντομο μέλλον. Αυτή η πτωτική τάση που παρατηρείται γενικότερα στις τιμές στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων σε μια διαρκή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Βεβαίως μια πρώτη μείωση το φθινόπωρο θα σημαίνει μια διστακτική -και κρατώντας στάση αναμονής- επιπρόσθετη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, με την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό χαλάρωσης.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),
Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024