
Τουλάχιστον 4 νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο μέχρι τπώρα απολογισμός της επίθεσης ενόπλων στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Τουρκία με συγκλονιστικά βίντεο να έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το γεγονός.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στην επίθεση, προσθέτοντας ότι τρεις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν πλάνα από ένοπλους επιτιθέμενους να εισέρχονται στο κτίριο της TUSAS.
Τουρκία: Εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα
İşte TUSAŞ'a saldıran teröristler!#TUSAŞ #patlama #Ankara pic.twitter.com/3KibO0L7kZ
— İhlas Haber Ajansı (@ihacomtr) October 23, 2024
«Σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAS στην Άγκυρα, δυστυχώς, είχαμε νεκρούς και τραυματίες σε αυτήν την επίθεση», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στο X.
Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) Tesisi giriş kapısında iki patlama oldu, bölgede silah sesleri duyuldu.#patlama pic.twitter.com/xU8wygNCeR
— İhlas Haber Ajansı (@ihacomtr) October 23, 2024
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας, ασθενοφόρα και πυροσβέστες, ενώ οι υπάλληλοι της εταιρείας μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Το CNN Turk κάνει λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη μπροστά από την πύλη και ακολούθησαν συμπλοκές των τρομοκρατών με τις δυνάμεις ασφαλείας του κτιρίου, ενός βιομηχανικού πάρκου, όπως εξηγούν τα τουρκικά ΜΜΕ.
BREAKING: TUSAS Aerospace Industries in Ankara, Turkey has been attacked, they are now holding hostages at the headquarters. pic.twitter.com/sHE1VTRXho
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) October 23, 2024
Τουρκία: Ποια είναι η Aεροδιαστημική Bιομηχανία TUSAS
H Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAS) είναι το τεχνολογικό κέντρο σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής, ολοκλήρωσης αεροδιαστημικών συστημάτων, εκσυγχρονισμού και υποστήριξης της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Διαθέτει την αδειοδοτημένη παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon της General Dynamics, ελαφρών αεροσκαφών μεταφοράς/θαλάσσιας περιπολίας/επιτήρησης CASA/IPTN CN-235, εκπαιδευτικών αεροσκαφών SIAI-Marchetti SF.260, ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) και ελικοπτέρων γενικής χρήσης Cougar AS-532, καθώς και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχων και γεωργικών αεροσκαφών.
Ξεκίνησε επίσης την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών KAAN, το πρώτο τουρκικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.
Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.
Η κύρια δραστηριότητα της περιλαμβάνει επίσης προγράμματα εκσυγχρονισμού, τροποποίησης και ολοκλήρωσης συστημάτων, καθώς και υποστήριξη μετά την πώληση στρατιωτικών και εμπορικών αεροσκαφών που βρίσκονται στα αποθέματα της Τουρκίας και των συμμάχων της.
Το βασικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurkus της έλαβε πιστοποίηση τύπου αξιοπλοΐας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στη διεθνή αεροπορική έκθεση Farnborough 2016.
Ιδρύθηκε από το υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στις 28 Ιουνίου 1973 για να μειώσει την εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας από τις αγορές του εξωτερικού.
Με την απόφαση να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη F-16 για την κάλυψη των αναγκών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η Turkish Aerospace, το 1984 και για περίοδο περίπου 25 ετών συνέπραξε με αμερικανική εταιρεία -κοινών επενδύσεων- για την κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών (F-16) την ενσωμάτωση των συστημάτων επί του αεροσκάφους και τις δοκιμές πτήσης.
Το 2005 πέρασε αποκλειστικά στο τουρκικό δημόσιο
Πριν από το τέλος της 25ετούς περιόδου, η Turkish Aerospace αναδιαρθρώθηκε με την αγορά των ξένων μετοχών, το 2005. Στη συνέχεια, η TAI και η TUSAŞ συγχωνεύθηκαν υπό την Turkish Aerospace Inc. για να διευρύνει τις δραστηριότητές της και έγινε το τεχνολογικό κέντρο της Τουρκίας για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, την κατασκευή, την ολοκλήρωση συστημάτων και την υποστήριξη του κύκλου ζωής των συστημάτων της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας.
Στις εγκαταστάσεις απασχολούνται 15.000 άτομα.
Πηγή in.gr


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές