
Το 2024, η έννοια της βιωσιμότητας έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύνθετο τοπίο γεωπολιτικών, ενεργειακών και κανονιστικών προκλήσεων. Η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι αυξημένες προσφυγικές ροές, η κλιματική κρίση και η επίδραση στο φυσικό περιβάλλον πιέζουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν γρήγορα και να ενσωματώσουν τις αρχές της βιωσιμότητας, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης, αλλά και για να εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια επιβίωσή τους. Παράλληλα, η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου στην Ευρώπη φέρνει σημαντικές αλλαγές στις χρηματοοικονομικές αναφορές, στη χρηματοδότηση, τη διαχείριση των προμηθευτών και τις σχέσεις με πελάτες.
Για παράδειγμα, η Οδηγία CSRD της ΕΕ φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναφέρουν την επίδρασή τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση καθώς και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια των πληροφοριών στις χρηματοοικονομικές αναφορές τους. Αυτές οι απαιτήσεις δεν επηρεάζουν μόνο την εσωτερική λειτουργία των εταιρειών, αλλά και τις σχέσεις τους με προμηθευτές εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι οφείλουν πλέον να τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα βιωσιμότητας.
Οι παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας ασκούν πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Η σωστή ενημέρωση της αγοράς είναι κρίσιμη για να διαχωρίζεται η ουσία από τον θόρυβο, και εδώ έγκειται η αξία των σχετικών πρωτοβουλιών.
Εδώ και δύο δεκαετίες, το ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει το οικοσύστημα των επαγγελματιών βιωσιμότητας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις εκάστοτε προκλήσεις και ευκαιρίες. Στις 22 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε το 22ο ετήσιο συνέδριο με θέμα “Pale Blue Dot”, που επικεντρώθηκε σε πρακτικές και λύσεις τοπικής κλίμακας, οι οποίες συνδέουν την επιχειρηματική λογική με μερικές από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας.
Με μια εμβληματική εναρκτήρια ομιλία από τον καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, η εκδήλωση με πλήθος έγκριτων ομιλητών συνέδεσε την κλιματική αλλαγή και τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, την απώλεια βιοποικιλότητας, τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και την κινητικότητα των ανθρώπων και πολιτιστική ένταξη σε μια ολοκληρωμένη συστημική προσέγγιση που επιδρά στα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος προσέγγισης για να αντιμετωπιστούν τοπικά αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που ξεπερνούν τα σύνορα κρατών και απαιτούν την συναντίληψη και ουσιαστική κινητοποίηση σε πλανητική κλίμακα.
Η προσέγγιση των ελληνικών επιχειρήσεων στα θέματα Βιωσιμότητας εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς ταχύτατα εξελίσσονται οι κανονιστικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις χρηματοδότησης που σχετίζονται με δεδομένα απόδοσης ESG. Η διαχρονική προσπάθεια του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η εστίαση στην ουσία και η εμπέδωση από την ελληνική επιχειρηματική σκηνή ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και αξία των επιχειρήσεων πάνω στην “Αχνή Γαλάζια Κουκίδα” που μας φιλοξενεί.
Ο Πάκης Παπαδημητρίου είναι Director ESG της Pharmathen και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο