
Το ελβετικό φράγκο είναι ότι ο χρυσός για τους επενδυτές. Δηλαδή, ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων. Όμως για χιλιάδες δανειολήπτες, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αποδείχτηκαν «παγίδα».
Πρόκειται ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο έχει επηρεάσει δανειολήπτες σε πολλές χώρες. Μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 οικογένειες είδαν τις οφειλές των δανείων τους-σε ελβετικό φράγκο- να «εκτοξεύονται» στα ύψη. Και η αιτία; Η αλλαγή της ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο.
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαιώνει δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο- Το σκεπτικό της απόφασης
Στη Ελλάδα η μεγάλη αύξηση στις χορηγήσεις σε δάνεια ξένου νομίσματος, περιλαμβανομένων και δανείων σε ελβετικό φράγκο, καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ 2006 και 2010.
Το θέμα έχει ξεκινήσει να διευθετείται σε πολλές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των χιλιάδων δανειοληπτών που αγωνιούν, με τους ίδιους να εξαπολύουν «πυρά» και κατά του Αρείου Πάγου.
Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο βρίσκονται δανειολήπτες, εγγυητές και συνοφειλέτες
Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία, το χαρτοφυλάκιο των δανείων σε ελβετικό φράγκο ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα και τα 1,5 δισ. ευρώ τα έχουν οι servicers.
Τα πρώτα δάνεια με ελβετικό φράγκο
Για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, μίλησε στον OT, η νόμιμη εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), Δέσποινα Σονιάδου.
Η κ. Σονιάδου ανέφερε ότι, τα δάνεια χορηγήθηκαν από το 2006 μέχρι και το 2010, αφορούν 65.000 με 70.000 συμβάσεις, στις οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται και εγγυητές και συνοφειλέτες, οπότε συνολικά το πρόβλημα αφορά περίπου 200.000 οικογένειες.
«Αυτό που έκανε δυσβάσταχτα αυτά τα δάνεια είναι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων. Δηλαδή ξεκίνησαν με μία ισοτιμία το 2006 1 προς 1,67», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σονιάδου.

Την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η χορήγηση δανείων σε ελβετικό φράγκο αυξανόταν διαρκώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Το φθινόπωρο του 2015 κατατέθηκαν τέσσερις αγωγές, μία για κάθε τράπεζα. Αυτές οι αγωγές πλέον, αφού εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό, σε δεύτερο βαθμό, έχουν φτάσει να εκδικαστούν στον Άρειο Πάγο. Η μία εξ αυτών εξετάστηκε τον Ιανουάριο του 2020, όπου εκείνη την ημέρα κατά την εκδίκαση της αναίρεσης, συζητήθηκε και ένα προδικαστικό ερώτημα, το οποίο τους είχε κατατεθεί και θα έπρεπε ο Άρειος Πάγος να το προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Η πράξη του Διοικητή
Στην Ελλάδα, συνέχισε η, κ. Σονιάδου, υπάρχει η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η 2501, η οποία δίνει κατεύθυνση στις τράπεζες, όσον αφορά το θέμα της προσυμβατικής ενημέρωσης. Ακόμη και αυτήν την πράξη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την παραβίασαν, τόνισε.
Η πράξη αυτή λέει ότι προσυμβατικά θα πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση στον δανειολήπτη και όταν λέμε σωστή ενημέρωση εννοούμε να αναγράφονται και προσυμβατικά να ενημερώνεται ο δανειολήπτης με αριθμητικά παραδείγματα. Οπότε, υπογραμμίζει η κ. Σονιάδου, αν ο δανειολήπτης είχε τη σωστή ενημέρωση μπορεί να μην επέλεγε το συγκεκριμένο δάνειο.
Επίσης, η κ. Σονιάδου αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο να αποσταλούν από τον Άρειο Πάγο προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται, ότι οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με μια υπέρογκη δόση δανείου σε σχέση με αυτή που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με την περαιτέρω διόγκωση του χρέους τους λόγω της ανατίμησης του ελβετικού νομίσματος.


Latest News

Εύσημα Γκεοργκίεβα σε Ελλάδα - «Από τις καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης στην Ε.Ε.»
Πιερρακάκης: Ατενίζουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα - Τι είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη