
Ο πρώτος ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή πανελλαδικά, το «DigiAgriFood», παρουσιάστηκε σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.
Την έναρξη της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Digiagrifood: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη μετάβαση της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα», έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο στόχο του αγροδιατροφικού κόμβου.Όπως είπε στόχος του αγροδιατροφικού κόμβου είναι να καλύψει την ψηφιακή πράσινη μετάβαση της αγροδιατροφής στη σύγχρονη εποχή, συγκεντρώνοντας επιστημονικές πληροφορίες και διαχέοντας τες στους αγρότες, μέσα από ένα εθνικό και διεθνές δίκτυο.
Θεσσαλία: Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου
Η ιδιαιτερότητα στη Θεσσαλία
Στη συνέχεια ο π Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι «ο αγροδιατροφικός κόμβος «κουμπώνει» στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, την οποία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή», ενώ μίλησε για την ιδιαιτερότητα που έχει η Θεσσαλία με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή που συνεισφέρει σημαντικά στο εθνικό ΑΕΠ. Αναφέρθηκε στο πετυχημένο μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, η οποία εξάγει 30 δις σε τρόφιμα, χάρη στο «συνεταιρίζεσθαι» και κάλεσε συνεταιρισμούς και εταιρείες να στηρίξουν τον κόμβο, για να αποκτήσει η Θεσσαλία το δικό της πετυχημένο αγροδιατροφικό μοντέλο».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος χαιρέτησε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τάχθηκε υπέρ των συνεργειών και πρόσθεσε ότι «το στοίχημα της Δημοτικής Αρχής είναι μία πόλη εξωστρεφής, καινοτόμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Θέλουμε μία πόλη που θα στηρίζεται στην αγροδιατροφή, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής».
Από την πλευρά το ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας χαρακτήρισε αναγκαία τη μεταφορά γνώσεων από το επιστημονικό πεδίο στην παραγωγή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς εκπαίδευσης των παραγωγών και πρότεινε στο Πανεπιστήμιο να διοργανωθούν από κοινού με την Περιφέρεια, ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι εξήγησαν πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο Κόμβος #Digiagrifood από τους παραγωγούς, σημειώνοντας ότι «αυτός στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας, με την παροχή υπηρεσιών για άμεσα οφέλη προς τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, η μείωση στη χρήση των απαιτούμενων πόρων, η βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση