
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει δίκαιες και βιώσιμες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απευθύνουν από κοινού οι εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνέλευσης των Μεσογειακών Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων.
Οι παραπάνω χώρες, μέλη του Δικτύου Mediterranean Network of Olive Oil Cities (Recomed), σε Διακήρυξή τους, η οποία υπογράφηκε στη Μάλτα εξ ονόματος των μεσογειακών ελαιοπαραγωγών χωρών, καταγράφουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελαιοκομικός τομέας, ενώ υπερασπιζόμενες «το δικαίωμα των αγροτών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα», ζητούν άμεσα να θεσπιστούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.
Ελαιόλαδο: Πώς θα εξελιχθούν τιμές και παραγωγή – Νέες προβλέψεις [γραφήματα]
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται η συγκομιδή και εμπορία του 2024/2025 χαρακτηρίζεται από μια ταχεία και αδικαιολόγητη μείωση των παγκόσμιων τιμών του ελαιολάδου. «Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την αγορά στην πραγματικότητα ή την παγκόσμια αναγνώριση από τους καταναλωτές αυτού του προϊόντος ως του πιο υγιεινού και πιο νόστιμου λίπους που είναι γνωστό ως ένα θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην Διακήρυξη της Μάλτας.
«Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα»
Υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο
Ως εκ τούτου, ως μεσογειακές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, υπερασπίζονται το δικαίωμα των γεωργών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή τους στην ποιότητα, την παράδοση και την βιωσιμότητα.
«Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα», τονίζεται στη Διακήρυξη της Μάλτας.
Οι μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες καλούν όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας και τους εθνικές και διεθνείς κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα που να διασφαλίζουν δίκαιες και βιώσιμες τιμές. «Μόνο μέσω αυτής της κοινής δράσης μπορούμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τα συμφέροντα των αγροτών μας αλλά και την πολιτιστική και διατροφική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει το ελαιόλαδο για τον κόσμο», τονίζεται.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση