
Το Selfridges παρά τα 113 του χρόνια θεωρείται από πολλούς το πιο εντυπωσιακό πολυκατάστημα και ίσως, το πιο καλαίσθητο κτήριο σε έναν από τους γνωστότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου.
Τώρα, μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ταϊλάνδης πιστεύει ότι πλήρωσε υπερβολικά για την απόκτηση του Selfridges και ορισμένων άλλων πολυτελών πολυκαταστημάτων στην Ευρώπη ως μέρος μιας συμφωνίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών το 2021.
Selfridges: Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις – Δεν ξέφυγε από την κρίση στην πολυτέλεια
Ο Τος Τσιραθιβάτ, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οικογενειακού ομίλου Central Group, του οποίου οι δραστηριότητες καλύπτουν το λιανικό εμπόριο, τη φιλοξενία και την ακίνητη περιουσία, είπε στους Financial Times ότι εκ των υστέρων προκύπτει ότι η τιμή ήταν «υψηλή», δεδομένων των αυξημένων επιτοκίων παγκοσμίως.
Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αγορά των premium πολυκαταστημάτων, πρόσθεσε: «Θα ήθελε κανείς τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για να αγοράσει κάτι… το τίμημα είναι υψηλό στα £4 δισ. Ναι, είναι υψηλό, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον».

Ακριβή η εξαγορά του Selfridges
Και πρόσθεσε: «Ίσως σε 10 χρόνια από τώρα δεν θα είναι πολύ υψηλό, αλλά αν ρωτήσετε για σήμερα, τότε φυσικά είναι πολύ υψηλό».
Η Central, η οποία επεδίωξε να δημιουργήσει το τμήμα ευρωπαϊκών καταστημάτων πολυτελείας της από την εξαγορά του πολυκαταστήματος Rinascente στην Ιταλία το 2011, είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των ζημιογόνων Selfridges στο Ηνωμένο Βασίλειο, De Bijenkorf στην Ολλανδία και των σημάτων Brown Thomas και Arnotts στην Ιρλανδία.
Αγόρασε το χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης καταστήματος Selfridges το 2021 από την οικογένεια δισεκατομμυριούχων Weston με συνεπενδυτή τη Signa Holding. Ηταν η τέταρτη φορά που το κατάστημα της Oxford Street άλλαξε χέρια από τότε που ιδρύθηκε το 1909 από τον Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζ.
Ωστόσο, από τότε τα πράγματα δεν πήγαν ήρεμα. Η Signa, η αυτοκρατορία ιδιοκτησίας του μεγιστάνα των ακινήτων Ρενέ Μπένκο, κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου έτους προκαλώντας ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτές στην Αυστρία και τη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ιταλοί εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Μπένκο, εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες με την επιχείρησή του στην περιοχή του Νοτίου Τιρόλου.
Τον Οκτώβριο, η Central έκλεισε συμφωνία με το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) για να το εξαγοράσει, με την PIF να αναμένεται τώρα να κατέχει το 40% των εταιρειών λειτουργίας και ακινήτων του Selfridges Group και η Central το υπόλοιπο όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ο Τσιραθριβάτ είπε ότι δεν υπήρξε «κανένα πρόβλημα» μεταξύ της Central και της Signa κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας συνεργασίας τους. Άρχισαν να συνεργάζονται όταν ο Μπένκο πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πολυκαταστήματος Kaufhaus des Westens ή KaDeWe στην Central το 2015.
Η Central προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος
Ωστόσο, πριν από την κατάρρευση της Signa, η Central άρχισε να έχει ανησυχίες για τα επίπεδα χρέους της.
Ο Τσιραθριβάτ πρόσθεσε ότι η Central δεν γνώριζε ότι ο Μπένκο έκανε στη συνέχεια συμφωνία με τo PIF, πράγμα που σήμαινε ότι ο όμιλος της Σαουδικής Αραβίας είχε μερίδιο περίπου 10% πριν ο Μπένκο κάνει τη συμφωνία του με την Central, με την οποία το PIF αύξησε το ποσοστό του σε 40%. «Μας είπε μόνο αργότερα αφού έγινε…ότι πούλησε μέρος του στο PIF».
Η Central πέρασε τους τελευταίους 18 μήνες «προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει [το χάος] επειδή ο συνεργάτης μας δεν ήταν πλέον σε θέση να συνεχίσει».
Ο Τσιραθριβάτ, του οποίου ο παππούς μετανάστευσε από την ηπειρωτική Κίνα και ίδρυσαν μαζί την οικογενειακή επιχείρηση το 1947, έχει όμορφες αναμνήσεις από την επίσκεψη στο Selfridges ως παιδί.
«Τα πολυκαταστήματα ήταν πάντα στο αίμα μας», είπε ο 60χρονος. Η Central είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής πολυκαταστημάτων της Ταϊλάνδης και η οικογένεια δισεκατομμυριούχων Τσιραθριβάτ είναι μια από τις πλουσιότερες της χώρας. «Διακοπές σήμαιναν επίσης επίσκεψη σε καταστήματα, ο μπαμπάς μου με έπαιρνε βόλτα και κοιτούσε τις βιτρίνες κάθε βράδυ, είτε ήταν Saks Fifth Avenue, Selfridges είτε Harrods».
Προς την ανάκαμψη
Είπε ότι μετά την κατάρρευση της Signa, το Selfridges Group ήταν πλέον «σε καλό δρόμο» και «τα πράγματα πάνε πολύ καλά».
Η Cambridge Retail Group Holding, η εταιρεία συμμετοχών της Selfridges, κατέγραψε ζημιές προ φόρων £340 εκατ. τις 53 εβδομάδες έως τις 3 Φεβρουαρίου 2024, από £126 εκατ. την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομικών και διοικητικών εξόδων της, αν και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 95% σε £1,6 δισ., από £804 εκατ..
Η Central έχει επιστρατεύσει τον Αντρέ Μέντερ, ο οποίος προηγουμένως διηύθυνε την KaDeWe, ως διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου για να σταθεροποιήσει την πορεία στις επενδύσεις στο κατάστημα ναυαρχίδα στην Oxford Street.
Ο Τσιραθριβάτ είπε ότι «το μεγάλο σχέδιο για το Selfridges» ήταν να γίνει «το καλύτερο κατάστημα στον κόσμο», παραδεχόμενος ότι αυτήn τη στιγμή είναι πιθανότατα στην «πεντάδα».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια