
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αμβλύνει ορισμένες προγραμματισμένες αλλαγές στον αμφιλεγόμενο φορολογικό κανόνα των παρεπιδημούντων με φορολογική έδρα στο εξωτερικό μετά από ανησυχίες για έξοδο εκατομμυριούχων, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Το 200χρονο καθεστώς της Βρετανίας για παρεπιδημούντες με φορολογική έδρα στο εξωτερικό, γνωστούς ως «non doms» επιτρέπει σε άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν κατοικία αλλού για φορολογικούς σκοπούς, να αποφεύγουν να πληρώνουν εισφορές για εισοδήματα και κέρδη κεφαλαίου στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια.
Το καθεστώς έχει από καιρό προκαλέσει διαμάχες, με αποτέλεσμα η Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς στον προϋπολογισμό της τον Οκτώβριο να επιβεβαιώνει ότι θα καταργηθεί από τον Απρίλιο του 2025 και ότι όλοι οι μακροχρόνιοι κάτοικοι θα υπόκεινται σε φόρο κληρονομιάς στα παγκόσμια περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται σε καταπιστεύματα.
Βρετανία: Γιατί γίνεται απαγορευτική για τους πλούσιους
Μιλώντας σε μια περιθωριακή εκδήλωση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Ριβς είπε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει σύντομα μια τροποποίηση στο Οικονομικό Νομοσχέδιο της χώρας, αυξάνοντας τα περιθώρια στον κανόνα που επιτρέπει σε non doms να φέρνουν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να πληρώνουν σημαντικούς φόρους .
«Αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από την κοινότητα των non doms», είπε η Ριβς στην Έμα Τάκερ της Wall Street Journal όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες αποχωρήσεις των εξαιρετικά πλούσιων.
«Στο οικονομικό νομοσχέδιο, θα καταθέσουμε μια τροπολογία που καθιστά πιο γενναιόδωρη την προσωρινή διευκόλυνση επαναπατρισμού, η οποία επιτρέπει σε non doms να φέρουν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να πληρώνουν σημαντικούς φόρους», πρόσθεσε.
Στοχεύοντας σε επανάκαμψη των πλουσίων στη Βρετανία
Η Ριβς την Πέμπτη προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους πλούσιους επενδυτές στο εξωτερικό ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις συμφωνίες διπλής φορολογίας που συνάπτονται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών.
«Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες από χώρες που έχουν συμβάσεις διπλής φορολογίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ότι θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς. Αυτό δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε αυτές τις συμβάσεις για τη διπλή φορολογία», είπε.
Σε μια δήλωση στο CNBC επιβεβαιώνοντας τα σχέδια, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι προσαρμογές σχεδιάστηκαν για να παρακινήσουν τους μη-οικοδεσπότες «να φέρουν τα κεφάλαιά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενθαρρύνοντάς τους να ξοδέψουν και να επενδύσουν αυτά τα χρήματα εδώ».
«Αν και δεν αναμένουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα 33,8 δισεκατομμύρια στερλίνες φορολογικών εσόδων που το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) προβλέπει ότι θα συγκεντρώσει σε διάστημα πέντε ετών, αντικατοπτρίζουν τη συνεχή δέσμευσή μας με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στον Προϋπολογισμό λειτουργούν όπως προβλέπεται», προσθέτει η δήλωση. .
Η καταστολή των non doms από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο αποτελούσε μέρος ευρύτερων μέτρων που στόχευαν στα ανώτερα κλιμάκια.
Οι επικριτές προειδοποίησαν εκείνη την εποχή ότι οι κινήσεις θα πυροδοτήσουν μια μαζική αποχώρηση εξαιρετικά πλούσιων ατόμων, πολλά από τα οποία, είπαν, θα ήταν βασικοί συνεισφέροντες στην ατζέντα της κυβέρνησης υπέρ των επενδύσεων.
Εκτιμάται ότι 10.800 εκατομμυριούχοι έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, σύμφωνα με ενημερωμένα στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας αναλύσεων New World Wealth και των συμβούλων μετανάστευσης επενδύσεων Henley & Partners, μια αύξηση 157% σε σχέση με το 2023.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια