
Την ώρα που η Δύση ξεκίνησε μια πορεία όπισθεν ολοταχώς σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση από τον άθρακα – μια πορεία που σηματοδότησε με τον πλέον πανηγυρτζίδικο τρόπο η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπέγραψε άμα τη ορκωμοσία του ο επανακάμψας πλανητάρχης – η Κίνα έχει βάλει πλώρη για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε ό,τι έχει απομείνει να λέγεται «πράσινη μετάβαση». Παρότι βέβαια εξακολουθεί, λόγω μεγέθους, πληθυσμού και δομών της χώρας, να αποτελεί το μεγαλύτερο ρυπαντή με άνθρακα στον πλανήτη.
Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Κίνας, την χρονιά που πέρασε η χώρα κατέρριψε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις παραγωγής «καθαρής» ενέργειας. Εγκατέστησε περίπου 277 γιγαβάτ (GW) νέας ηλιακής ισχύος το 2024, από 217 GW που είχε εγκαταστήσει το 2023. Πρόκειται για αύξηση 28%. Επίσης η Κίνα εγκατέστησε πέρυσι 80 GW νέας αιολικής ισχύος, βελτιώνοντας επίσης την επίδοσή της και εδώ.
Κίνα: Αναμένεται μείωση της κατανάλωσης άνθρακα το 2025, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία
Πέτυχε τον στόχο για το 2030
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας σε ηλιακή ενέργεια φθάνει πλέον στα 887 GW και σε αιολική τα 521 GW, έχοντας ήδη ξεπεράσει κατά 15% τον στόχο των 1.200 GW συνολικά που είχε θέσει το 2020 ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με ορίζοντα χρόνου το 2030. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η Κίνα έχει δημιουργήσει περισσότερη ηλιακή και αιολική δυναμικότητα από όσο όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη μαζί!
Στο δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου ενημέρωσης εκφράζονται πάντως φόβοι ότι αυτή η θεαματική ανάπτυξη μπορεί να μην έχει διάρκεια. Κι αυτό επειδή τα μελλοντικά σχέδια για πάρκα φωτοβολταϊκών πάνελ ή για αιολικά πάρκα είναι πιθανό να επιβραδυνθούν εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμης γης και επίσης λόγω του ότι «δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με ανάλογους ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός της υποδομής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας».
Πρώτη και στον άνθρακα
«Έχει γίνει η Κίνα πρότυπο οικολογικής αρετής; Όχι πραγματικά. Η χώρα είναι μακράν η πρώτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Το 2023 η Κίνα απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα σχεδόν 12 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς διεθνών επιστημονικών Ινστιτούτων. Μιλάμε για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας σε ηλιακή ενέργεια φθάνει πλέον στα 887 GW και σε αιολική τα 521 GW, έχοντας ήδη ξεπεράσει κατά 15% τον στόχο των 1.200 GW συνολικά που είχε θέσει το 2020
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, έπονται της Κίνας με εκπομπές «μόλις» 5 γιγατόνων άνθρακα και ακολουθούνται από την Ινδία (3,1 γιγατόνοι) και την Ευρώπη (2,6 γιγατόνοι). Να σημειωθεί πάντως ότι η Κίνα των 1,4 δισ. κατοίκων ξεπερνιέται από πολλές χώρες της Δύσης και βεβαίως του Περσικού Κόλπου ως προς τις κατά κεφαλήν εκπομπές ρύπων.
Ουδετερότητα το… 2060
Μια εξήγηση για το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κίνας είναι η έωλη παραγωγική-ενεργειακή διάρθρωση της χώρας, που την καθιστά υπερβολικά εξαρτώμενη από τον άνθρακα. Μόνο οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας απορροφούν περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο!
«Το Πεκίνο, ωστόσο, θέλει να φτάσει στο μέγιστο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το έτος 2030 και να επιτύχει την πολυπόθητη ουδετερότητα άνθρακα το 2060», σημειώνει το AFP. Για να πετύχει τους στόχους αυτούς, μείωσε τις άδειες κατασκευής για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατά 83% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η δραστική αυτή μείωση είχε ως αποτέλεσμα οι εκπομπές άνθρακα να μειωθούν πέρυσι στη χώρα για πρώτη φορά μετά την πανδημία της Covid-19.
Εν κατακλείδι διαπιστώνει κανείς ότι η Κίνα, αν μη τι άλλο, «το παλεύει» από περιβαλλοντικής απόψεως. Και με τρόμο αναλογίζεται το ενδεχόμενο να ανακοπεί η μετάβασή της σε μια πιο φιλική προς τον πλανήτη και τους κατοίκους του ενεργειακή πολιτική αν, ας πούμε, μετά το πισωγύρισμα των ΗΠΑ το Πεκίνο διαπιστώσει ότι επιμένοντας περιβαλλοντικά αποκτά ανταγωνιστικό μειονέκτημα.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία