
Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν για το πετρέλαιο ότι οι τιμές του αργού Brent θα μπορούσαν να εκτιναχθούν προσωρινά στα 93 δολάρια το βαρέλι εάν οι κυρώσεις περιορίσουν επιτυχώς τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Ρωσία κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd).
Σε ένα σημείωμα που ανάρτησε ο λογαριασμός Zerohedge στο X, η επενδυτική τράπεζα περιέγραψε ένα σενάριο όπου το Ιράν αντιμετωπίζει επίμονες διακοπές στον εφοδιασμό ενώ η Ρωσία βιώνει προσωρινές προβλήματα, με αποτέλεσμα τη σύσφιγξη των παγκόσμιων αγορών αργού πετρελαίου. Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να πιέζουν ήδη τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι traders παρακολουθούν για τυχόν αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πίεση στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας αυτήν την εβδομάδα περίπου 2 δολάρια ανά βαρέλι χαμηλότερα από ό,τι πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο, η πτωτική τάση των τιμών θα μπορούσε σύντομα να τερματιστεί, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι δασμοί 25% σε προϊόντα του Καναδά και του Μεξικό και 10% σε προϊόντα από την Κίνα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας αυτήν την εβδομάδα περίπου 2 δολάρια ανά βαρέλι χαμηλότερα από ό,τι πριν από μια εβδομάδα
Goldman Sachs: Ο ρόλος του ΟΠΕΚ
Ένα πιθανό κλειδί στο σενάριο της Goldman Sachs για τα 93 δολάρια ανά βαρέλι είναι τα σχέδια παραγωγής του ΟΠΕΚ, τα οποία αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος θέλει να αυξήσει την παραγωγή και να μειώσει τις τιμές του αργού πετρελαίου – φαινομενικά με σκοπό να αναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για κατάληψη επιπλέον εδαφών στην Ουκρανία και στον τριετή πόλεμο που διεξάγει εναντίον της.
Η Standard Chartered, ωστόσο, πιστεύει ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι απίθανο να πετύχει στις προσπάθειές του για ακόμα πιο χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο ως γεωπολιτικό ελιγμό – εν μέρει λόγω του ότι οι χαμηλότερες τιμές στον μαύρο χρυσό θα βύθιζαν και την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία.
Σύμφωνα με το StanChart, ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να προσαρμόσει τα τρέχοντα σχέδια παραγωγής του, τα οποία σημείωσαν καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και παρατείνουν την περίοδο χαλάρωσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους με απώτερο σκοπό να αποτρέψει την υπερπροσφορά στην αγορά.
Τον Οκτώβριο, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η πρόβλεψή της για την τιμή του Brent θα καταγράψει άνοδο κατά 10 έως 20 δολάρια το βαρέλι φέτος λόγω πιθανών διαταραχών στην ιρανική παραγωγή.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι